Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: isabell Höjman/TT

Regionen avbröt AT-utbildning - krävs på skadestånd

En AT-läkare anmäldes som olämplig till Socialstyrelsen som då valde att dra tillbaka förordnandet. Nu stämmer Läkarförbundet regionen och kräver skadestånd på nästan en halv miljon kronor.

Västra Götalandsregionen stäms i Arbetsdomstolen på 486 000 kronor i skadestånd av Läkarförbundet. Orsaken är regionens agerande med en AT-läkare som arbetat knappt ett år i Uddevalla och var på väg att slutföra sin utbildning. Arbetsgivaren skrev då ett brev till Socialstyrelsen, där de tyckte styrelsen borde bedöma om AT-läkaren var lämplig inom yrket överhuvudtaget.

"Omdömeslös, gränslös, samvetslös och begränsad empatisk förmåga med en misstänkt personlighetsstörning," beskrev chefen henne.

Grundlagsstridigt beslut

Socialstyrelsen svarade med att dra tillbaka AT-läkarens rätt att utöva yrket, vilket i sin tur ledde till att hon inte heller var välkommen av regionen till sin tjänst. AT-läkaren sjukskrevs kort efter händelsen.

Läkarförbundet påpekar bland annat att arbetsgivaren ansvarar för att handleda och ge stöd så att en AT-läkare når sina mål. Om det skulle inträffat en allvarlig vårdskada däremot ska det anmälas till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Samt att det är Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som tar beslut om att återkalla ett förordnande. Men det gjorde aldrig regionen.

Det finns inga uppgifter om att AT-läkaren skulle varit en risk för patientsäkerheten, hon hade inga anmärkningar i sitt arbete och hade klarat alla de medicinska målen.

2019 beslutade Kammarrätten att Socialstyrelsens beslut var grundlagsstridigt. AT-läkaren är nu tillbaka i tjänst i en annan region och kommer snart ha slutfört sin utbildning.