Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Anders Ylander
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Anders Ylander

Regionen förlänger restriktionerna

Västra Götalandsregionen tar bort sina generella rekommendationer om distansundervisning.
Samtidigt förlängs andra skärpta lokala rekommendationer till den 6 juni.

Smittspridningen i Västra Götaland sjunker men minskningen går långsamt. Därför förlängs de skärpta restriktionerna i Västra Götaland till och med den 6 juni.

Från och med på måndag kan dock gymnasieskolorna i Västra Götaland ha samtliga elever på plats i skolan, om lokala läget tillåter.

”Smittspridningen ser mycket olika ut inom regionen. Därför ger vi inte en generell rekommendation till samtliga gymnasieskolor i Västra Götaland. Det viktigaste är att varje enskild kommun och skola gör en bedömning utifrån sina förutsättningar. Det behövs kraftfulla begränsningar på många håll även i fortsättningen”, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Redan efter påsk slopades den nationella rekommendationen om distansundervisning på gymnasiet. Västra Götalandsregionen höll dock kvar vid skarpare rekommendationer, då smittoläget ansågs vara så pass allvarligt.

Stegvis har smittskyddet därefter låtit gymnasierna öppna upp allt mer. Den sista begränsningen, att högst två tredjedelar av eleverna får vara på plats, tas nu alltså också bort.

Rekommendation om resor ändras

En annan rekommendation som justeras rör resor. Tidigare har smittskyddet formulerat meningen ”avstå helst från icke nödvändiga resor”.

Nu betonar man i stället tydligare att den som måste resa ska göra det så smittsäkert som möjligt, både under själva resan och på resmålet. Det innebär bland annat att man ska vara redo på att ta sig hem på ett säkert sätt om man får symptom på covid-19.

Lokala restriktioner till 6 juni

Utöver förändringarna ovan förlängs alltså de övriga lokalt skärpta rekommendationerna till den 6 juni. De skulle annars ha löpt ut på söndag.

Bland annat innebär de lokala rekommendationerna att man ska bära munskydd i kollektivtrafiken, oavsett trängsel eller tidpunkt på dygnet. Munskydd rekommenderas också där det inte går att undvika nära kontakt med andra inomhus under en längre tid.

Förra veckan minskade antalet nya covid-19-fall för tredje veckan i rad, men minskningen går långsammare än smittskyddet önskat.

"Det är viktigt att alla förstår att situationen fortfarande är oerhört allvarlig. Vi får inte släppa efter för tidigt nu utan vi måste alla göra vad vi kan för att hindra smittan från att spridas i samhället”, säger Thomas Wahlberg.

De regionala restriktionerna, utöver Folkhälsomyndighetens nationella föreskrifter och allmänna råd:

Du bör begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.

Du bör undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.

Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.

Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Var även noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.

Använd engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.

Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.

Källa: Västra Götalandsregionen