Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regionen river upp beslut om namnbyte

Det blir inget namnbyte för Västra Götalandsregionen. Det står klart efter att politikerna i regionfullmäktige fått säga sista ordet under tisdagen.

Det var i april 2019 som regionpolitikerna beslutade att Västra Götalandsregionen skulle byta namn till Region Västra Götaland. Det för att harmonisera med landets övriga regioner och för att man förväntade sig att regionernas namnstandard skulle komma att regleras i lag.

Beslutet rörde upp debatt, bland annat då namnbytet skulle kosta närmare 10 miljoner kronor eftersom skyltar, textilier och andra produkter i hela regionen skulle behöva bytas ut.

När coronapandemin bröt ut las förberedelserna för namnbytet på is.

Redan i februari i år beslutade regionstyrelsen om att upphäva beslutet om namnbyte.

LÄS MER: Dålig nyhet för skyltmakarna – bra nyhet för skattebetalarna

Styrelseordförande Johnny Magnusson sa då till GP att att regionen tänker arbeta med ”varumärkesfrågor på ett annat sätt” i stället för att ödsla tid på ett onödigt namnbyte.

– Ordningen på orden kan få vara så. Det är inarbetat, så det kan lika väl fortsätta.

När regionfullmäktige under tisdagen fick sista ordet i frågan konstaterades att namnstandarden inte blivit tvingande i lag. Eftersom det nuvarande namnet bedömdes ha stark förankring beslutades att inget namnbyte kommer att genomföras.

LÄS MER: Västra Götalandsregionen ska byta namn – 10 miljoner för nya skyltar

LÄS MER: Pandemin försenar regionens namnbyte med flera år

LÄS MER: Region skrotar planer på namnbyte