Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Regionens alarmeringstjänst – 40 miljoner kronor dyrare

Regionen har förlängt avtalet med SOS Alarm, igen, samtidigt som de håller på att bygga upp sin egna prioriteringstjänst. Kostnaden beräknas nu bli 40 miljoner kronor mer.

Västra Götlandsregionens försök att bilda en egen alarmeringstjänst har fortfarande inte lyckats. På hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte i går beslutades att regionen nu förlänger avtalet med SOS Alarm Sverige AB.

I ett pressmeddelande framgår att prioriteringsfunktionen i egen regi kommer att bli 40 miljoner kronor dyrare än vad man tidigare beräknat. Styrelsen anser dock att kvaliteten och patientsäkerheten är viktigare.

Tidigare kritik från revisionsenheten

Redan i våras skulle regionens egna alarmeringstjänst vara i bruk, men i stället fick de förlänga avtalet med SOS Alarm. Regionen valde att inte göra en offentlig upphandling, men det kräver en motivering i varje enskilt fall – något som revisionsenheten inte ansåg att regionen gjort.

Revisionsenheten riktade även kritik för att det inte fanns tillräckligt underlag till fullmäktige inför beslutet. I underlaget saknades bland annat en ekonomisk analys - i stället redovisade man kostnaderna för det nya avtalet muntligt.

Vid den första förlängningen av avtalet med SOS Alarm i våras, beräknades notan bli mer än dubbelt så dyr – även om de fick färre arbetsuppgifter. Vad den totala kostnaden för uppbyggnad av egen prioriteringstjänst och den nya avtalsförlängningen med SOS kommer sluta är i nuläget oklart.

Avtal till mars

I våras hade larmcentralen i egen regi lyckats rekrytera 20 sjuksköterskor, det var hälften av det som behövdes.

Mats Kihlgren, verksamhetschef för Sjukvårdens Larmscentral i regionen tror att de kommer att klara rekryteringen till april.

– Vi startade från noll i januari, om man tänker på det, så har rekryteringen gått bra. Det har varit en del omsättning av sjuksköterskorna nu, men vi går ständigt uppåt. Nu väntar vi på 10 nya som kommer in i januari, säger han.

Tror du att ni klarar uppdraget i april?

– Ja, det planerar vi för. Det lättar ju hela tiden ju mer den här tjänsten sprider sig.

Avtalet med SOS Alarm kommer löpa till och med 31 mars 2019.

Bohusläningen har sökt hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) och andra vice ordförande Jim Aleberg (S) utan resultat.