Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Järbur, sjukhusdirektör vid NU-sjukvården.  Bild: Stefan Bennhage
Björn Järbur, sjukhusdirektör vid NU-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

Regionerna larmar – men ingen ökning inom NU-sjukvården

Antalet covidsjuka som behöver intensivvård ökar. 14 av landets 21 regioner rapporterar nu en uppåtgående trend – inom NU-sjukvården syns ingen förändring.

– Det har legat mellan två och sju personer i princip hela tiden, säger Björn Järbur, sjukhusdirektör vid NU-sjukvården.

Av landets 21 regioner rapporterar 14 regioner en uppåtgående trend efter helgen. På måndagen hade Västerbotten flest iva-patienter per capita – 13 personer, följt av Norrbotten, Jönköping samt Västra Götalandsregionen, rapporterar TT på måndagen.

– Hos oss ser det ungefär likadant ut som förra veckan. I regionen är det främst i Göteborgsområdet som antalet patienter ökat något, säger Björn Järbur.

På måndagen vårdades totalt 61 personer för covid-19 i NU-sjukvården, varav fyra på IVA. I slutet av förra veckan motsvarande antal 60, respektive fyra personer. På Sahlgrenska sjukhuset som är Västra Götalandsregionens största sjukhus vårdas totalt 165 personer, varav 31 på IVA.

En tredjedel med brittiska varianten

Uppskattningsvis är 30–35 procent av de patienter inom NU-sjukvården smittade av den brittiska virusvarianten. Att särskilja varianten kräver en mer omfattande provtagningsprocess. Kartläggningen görs därför genom stickprover.

Vecka 5 bedömdes cirka 20 procent av de analyserade proverna Västra Götalandsregionen vara av den brittiska varianten. Mutationen anses vara mer smittsam men det är oklart om mutationen påverkar sjukdomsförloppet, enligt Björn Järbur.

– Det spekuleras i det, men det finns ingen trovärdig data som säkerställer det.

Fram till vecka 7 hade 4,5 procent av invånarna i Västra Götaland fått minst en dos vaccin, 2,2 procent har fått två doser, enligt Västra Götalandsregionen. De allra flesta är 70 år eller äldre.

– Det är väldigt tydligt att de som är över 70 år inte drabbas i lika stor utsträckning längre. Det är en positiv effekt, säger Björn Järbur.

Vaccinering stoppades

Inom NU-sjukvården har totalt 1 217 anställda fått vaccin mot covid-19, varav 1 062 personer har fått två doser.

Efter att Västra Götalandsregionen på torsdagen beslutade att pausa vaccineringen med en viss leverans av Astra Zenecas vaccin, stoppade NU-sjukvården tillfälligt all vaccinering av personal. Beslutet från regionen togs i samråd med Läkemedelsverket efter misstankar om att vaccinet kunde orsaka en allergisk reaktion.

På tisdagen planerar NU-sjukvården att fortsätta vaccineringen av de drygt 5 500 anställda.

– Vi befinner oss i ett känsligt läge. Det är viktigare nu än någonsin att vi håller avstånd, tills dess att så många som möjligt blivit vaccinerade, säger Björn Järbur.