Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Stefan Bennhage

Rekommenderade konserveringsmedel för hudbesvär

I fem års tid har en hyrläkare flertalet gånger kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg. Nu vill tillsynsmyndigheten att han förlorar läkarlegitimationen.

Sedan 2012 har en läkare som bland annat arbetat på en vårdcentral i Västsverige varit aktuell hos Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Läkaren har arbetat som hyrläkare på bemanningsföretag och de anmälda fallen kommer från flera delar av landet.

I Värmland 2014 hade läkaren en återkommande patient med aknebesvär. Läkaren rekommenderade då patienten att badda huden med konserveringsmedel som är avsett för saft och sylt. En behandling som varken är beprövad eller har vetenskaplig grund. Enligt journalen finns inte heller några uppgifter om att patienten erbjudits remiss till hudklinik. Ivo kritiserade läkaren för att inte ha uppfyllt kraven på sakkunnig och omsorgsfull vård.

Åtgärder och nya bedömningar på 150 patienter

Efter en tid på Gotland 2014 gick vårdgivaren igenom de journaler som hyrläkaren haft hand om och upptäckte att det behövde vidtas åtgärder för 100 patienter. Bland annat rörde det sig om otillräckliga undersökningar, dålig journalföring av konsultationer och brist på uppföljningar där ett fall lett till allvarlig vårdskada och ytterligare ett innebar hög risk för allvarlig vårdskada.

Ytterligare en vårdgivare konstaterade att ett femtiotal av hyrläkarens patienter behövde en ny bedömning efter att han slutat.

Läkaren ska som behandlingar också gjort flera omotiverade muskeltänjningar. I ett fall ledde det till både värk, ångest och blåmärken. En annan patient med smärta över hälbenet ordinerades sjukgymnastik, men efter drygt en vecka konstaterades det att patientens hälsena nästan var av.

Återkalla läkarlegitimation

Ivo anser att läkaren brustit i omhändertagande av patient, hans vård har inte stämt överens med vetenskap eller beprövad erfarenhet och han har brutit mot patientsäkerhetslagen. I flera fall har han gett direkt felaktig diagnos och kompetensbristen är vanligt förekommande åkommor inom primärvården, menar Ivo, bland annat utredning av diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, anemi och prostatabesvär.

Ivo anser att läkaren är "grovt oskicklig" och vill nu att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd drar in hans legitimation eftersom bristerna pågått i flera år, och att han tidigare kritiserats av Ivo. I andra hand yrkar tillsynsmyndigheten läkaren får treårig prövotid.