Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Myggmedel har begränsad effekt på fästingbett och här har en fästing satt sig fast på ett öra. Bild: JOHAN NILSSON / TT
Myggmedel har begränsad effekt på fästingbett och här har en fästing satt sig fast på ett öra. Bild: JOHAN NILSSON / TT

Rekordmånga fall av TBE i Västra Götaland

Förra året drabbades rekordmånga invånare i Västra Götaland av fästingsmittan TBE och antalet riskområden bara växer.

Antalet personer som smittats av TBE har femdubblats de senaste fem åren. Bara under förra året drabbades 61 personer, vilket är den högsta siffran någonsin. Motsvarande siffra för 2016 var 25 fall och året dessförinnan 39 fall, vilket var rekord då.

– Antalet går lite upp och ner mellan åren, men trenden att antalet fall ökar är helt klar och tydlig och från början hade vi bara ett par fall om året. Politikerna vill minska antalet och att vi ökar informationen om var smittan finns, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götaland.

LÄS MER: Regionen varnar för 30 platser

I lindriga fall av TBE är symtomen feber och huvudvärk som går över på några dagar. Men hos var tredje drabbad leder virussjukdomen till inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna eller på båda ställen. Botemedel saknas och vuxna blir mer svårt sjuka än barn.

"Allvarlig sjukdom"

– Jag har träffat många hundra nu som har blivit sjuka och intervjuat de flesta av patienterna och jag ser det som en allvarligt sjukdom. Väldigt många har långdragna besvär som ibland blir kvarstående, säger Peter Nolskog.

Mot den bakgrunden rekommenderar han personer bosatta i områden och andra som ofta vistas ute på de utpekade platserna att vaccinera sig.

– Vaccination är det bästa skyddet men behovet får bedömas från fall till fall. Om man aldrig har fått en fästing eller sällan är ute i naturen är smittorisken betydligt mindre än för den som alltid får fästingar på sig så fort de är ute i skogen, säger han.

Vaccinationen är alltså bästa strategin för att undvika smitta. Fullgott skydd kräver dock en serie av sprutor där varje injektion kostar 300 kronor.

Gynnas av svenska sommaren

– Att sprutorna är dyra är en av orsakerna som håller tillbaka vaccinationerna och det pågår nu en politisk diskussion om någon form av subvention och att exempelvis göra det helt gratis för barn. Samtidigt är det vuxna som blir mest sjuka, vilket komplicerar frågan, säger Peter Nolskog.

Fästingarna är väderkänsliga, men den typiskt svenska sommaren med en blandning av sol och regn passar de smittbärande krypen väl. De är känsliga för kyla men även om vintern har varit kall har den myckna snön legat som ett värmeisolerande täcke över marken.

Myggmedel har en viss effekt på fästingar. Haken är då att man måste täcka varje yta av varje bar kroppsdel för att skydda sig. Heltäckande kläder kan också skydda från bett från krypen.

Borrelia är en annan fästingöverförd sjukdom och kan också ge symtom från hjärna och hjärnhinnor. Den stora skillnaden från TBE är att Borelia är en bakterie som kan behandlas med antibiotika. Något vaccin mot borrelia finns inte.