Rikard från Stenungsund hjälper flyktingar att få vatten

Över 420 000 människor har de senaste veckorna flytt från våldsamheterna i Burma till Bangladesh. Behoven av mat och vatten är mycket stora. Nu ska Rikard Ek, 42 år, från Stenungsund hjälpa till att hitta rent vatten i staden Cox Bazar, dit många flytt.

ANNONS
|

Svenska Röda Korset ökar nu sina insatser i Bangladesh, bland annat genom att skicka personal specialiserade på vatten till krisområden. En av dem är Rikard Ek.

– Jag har ingen aning om vad som väntar därnere. Det finns väldigt lite information om just möjligheterna till vatten, så vi är som blanka blad.

Började med pappa

Rikards engagemang började med hans pappa som varit aktiv under sitt liv i bland annat SIDA. Senare flyttade familjen till Vietnam i början på 1980-talet.

– Det ger en fantastiska perspektiv på världen att ha en sådan uppväxt, så att engagera mig på detta vis kommer väldigt naturligt. Jag skulle inte byta ut det mot något annat i världen, säger Rikard.

ANNONS

Vad är utmaningen, dels med jobbet men också mentalt med att se mycket lidande? – Dels har man ju en yrkesroll som man går in i. Det verkar lite somett skydd. Samtidigt har man något att fokuserapå. Gör man inte bra jobb hjälper man ingen. Det som jag upplever blir en del av ens personlighet och inget man glömmer bort.

Besvärligt att få ledigt

Rikard fick frågan om att åka ner för tre dagar sedan. Den här gången gick det bra att ta ledigt från jobbet men ibland har han inte kunnat åka.

– Ibland är det besvärligt att få ledigt. De försöker att hjälpa migom det finns möjlighet och jag upplever stort stöd från dem.

Hur går arbetet till? – Nu ska vi ner och göra en bedömning av hur vi kan få fram vatten, rena och distribuera det. Just det här är ett speciellt fall då det inte finns ytvatten i form av sjöar och floder. Inte heller finns detborrade brunnar. Normalt sett åker vi med en fullskalig vattenreningsutrustning, men det kan vi inte göra nu.

Två metoder för att rena vatten

Det finns två metoder för att rena vatten, beroende på om man använder sig av ytvatten eller vatten från brunnar. Den ena går ut på att fylla tankar med vatten och tillsätta aluminiumsulfateller järnoxid för att separera partiklarna så de faller till botten. Annars kan vattnet renas med klor.

ANNONS

Rikard är på plats i fyra veckor och målsättningen med projektet för denna gångär tydlig.

– Läget är allvarligt och man överlever utan vatten i tre dagar. Jag hoppas kunna säkerställa vilken metod vi ska använda för att kunna rena vattnet, och hoppas även att vi kan få ner utrustning för det på plats. Utan vatten sprids bland annat epidemier och det kan bli livshotande, säger Rikard.

Ett utbrott av våldsamheter i Burmas delstat Rakhine har fått hundratusentals av rohingyaatt fly till Bangladesh.Flykten i år började den 25 augusti efter att en grupp militanta rohingyaattackerade polisposteringar, med 12 döda som följd.

Vilka är rohingyafolket?

Rohingyaär en statslös grupp, ofta muslimer, som har mött förföljelser de senaste åren i Burma. Djup rotade spänningar mellan dem och den buddhistiska minoriteten i Rakhine har lett till dödligt våld. Norra Rakhine är en avlägsen, fattig och tätbefolkad region där många rohingyabor. Enligt regeringsuppgifter i Burma finns det ungefär en och en halv miljon rohingya.

Hur lever dem?

Burmas regering ser Rohingyer som illegala invandrare från den indiska subkontinenten och vägrar ge dem medborgarskap, därmed blir dem statslösa. De hindras resa, gifta sig eller söka vård utan tillåtelse från regeringen. Människorättsaktivister hävdar att rohingyamöter förtryck, tvångsarbeten och liten möjlighet till att utbilda sig.

Många försöker fly till Malaysia och Indonesien

Våldsamheter i Rakhine under 2012 dödade minst 192 personer och tvingade 146 000 på flykt, många av dem rohingya. De senaste tre åren har ytterligare 120 000 försökt fly med båtar till Malaysia och Indonesien, där majoriteten är muslimer.

  • 63 % av människorna som har anlänt från Rakhine till Bangladesh är kvinnor och barn.
  • 50 % av de nyanlända saknar tillgång till grundläggande service som matlagningsredskap, rent vatten och toaletter.
  • 40 000 personer har Röda Korset hjälpt med första sjukvård, medicin, rent dricksvatten, mat, filtar, sovmattor, köksutrustning, och presenningar. Statistik: Röda Korset
  • ANNONS