Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Brand vid Bratterödsmotet i Uddevalla. Bild: Niklas Kallin Thander
Brand vid Bratterödsmotet i Uddevalla. Bild: Niklas Kallin Thander

Risk för brand – förbjudet att elda

Extremt torrt och blåsigt – nu råder eldningsförbud i Uddevalla, Lysekil, Munkedal, Tanum, Sotenäs, Färgelanda och Strömstad.

På grund av de senaste dagarnas sol och värme har torkan slagit till i Västra Götaland. I Uddevalla, Lysekil, Munkedal, Tanum, Färgelanda, Strömstad och Sotenäs är det nu mycket stor risk för brand och samtliga kommuner har därför gått ut med ett eldningsförbud för att förhindra skogsbränder, med rekommendation från räddningstjänsten.

– I våra områden har vi en extremt stor risk för bränder. Graden 5E har vi på många ställen på Västkusten, säger Simon Willner, inre befäl på Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (NÄRF) och Räddningstjänsten Mitt Bohuslän (RMB).

Värdet 5E är det högsta värdet på en sexgradig skala för brandriskprognos, från ett till fem och sedan 5E. Graden 5E innebär att det är mycket torrt och därför en mycket stor risk för brand.

– Man ska iaktta största möjliga försiktighet nu, för nu är det är oerhört torrt och det blåser fruktansvärt mycket, säger Ulrik Olsson, inre befäl på NÄRF och RMB.

Tillåtet att grilla

Vid ett eldningsförbud är det förbjudet att elda i skog och mark och man skall vara extra försiktig vid grill- och eldplatser.

– Vi har haft några mindre bränder i dag som vi misstänker har börjat vid grillplatser som inte var tillräckligt säkra, säger Ulrik Olsson.

LÄS MER: Skogsbrand i Tanumshede

Men alla grillentusiaster kan vara lugna.

– Att grilla i iordningsställda grillplatser eller grilla på sin tomt är inga problem. Det handlar om att man inte får elda, säger Simon Willner.

Eldningsförbuden gäller fram tills att kommunerna beslutar om att häva det.

Eldningsförbud gäller för att förhindra skogsbränder.