Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny vädervarning utfärdad av SMHI. Bild: Johan Nilsson
Ny vädervarning utfärdad av SMHI. Bild: Johan Nilsson

Risk för stormvindar – SMHI klass 1-varnar

Mycket hårda vindar väntas dra in över Bohusläns kustområde under natten mot onsdag. En klass 1-varning är utfärdad och vindar kan komma att nå stormstyrka.

Under fredagskvällen drog stormen Knud in över västkusten med full kraft. Träd föll över vägarna och översvämningar drabbade flera områden.

Pendlare mellan Strömstad och Uddevalla fick åka ersättningsbussar under fredagseftermiddagen efter att Västtrafik stängt av tågtrafiken för att undvika att resenärer fastnade på spåren.

LÄS MER: Följ stormen Knuds framfart över Bohuslän

Uddevallabron stängdes av vid sex-tiden för tungtrafik och topparna på bron mätte vid nio-tiden upp till 29 meter per sekund.

Från klockan tio på fredagskvällen till och med midnatt uppgraderades stormen till en klass 2-varning som sedan avtog under natten.

I stormens efterspel stängdes Bastionsgatan i Uddevalla av efter att Bäveån svämmat över och hundratals hushåll stod strömlösa i Tanum, Munkedal och Orust.

LÄS MER: Översvämningar och nedfallna träd efter Knud

Kan bli nya stormvindar

Under natten till onsdag väntas nu ett nytt oväder komma in. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Bohuskusten med mycket hårda vindar.

Enligt Erik Rimneskär, meteorolog på Foreca, finns det risk att vindbyarna når stormstyrka.

– Det är hårda vindar från sydväst som kommer in. De ligger på runt 20 meter per sekund ungefär längst med kusten med risk för stormstyrka, säger han.

Vindstyrkan innebär att grenar och träd kan knäckas och att lastbilar och andra höga fordon kan få problem i vinden.

– Lite längre in mot land ser det lite lugnare ut i nuläget och vindarna kommer ligga på mellan 14-16 meter per sekund, säger han.

Efter regn kommer solsken

Med de hårda vindarna kommer regnskurar att dra in över kusten men det kommer även varmare väder.

– Vindarna hör ihop med en varmfront så temperaturerna kommer stiga lite och det ser ut att bli runt 15 grader under onsdagen, med solchanser på eftermiddagen, säger han och fortsätter:

– Regnet och de hårda vindarna kommer framför allt att kännas av sent tisdagsnatt och tidig onsdagsmorgon som sedan lättar upp till förmiddagen.

Så vi får ett soligt avslut på dagen?

– Det ser då ut, säger han.