Rivning kan kosta 100 miljoner

Sessionssalen rivs. Det är den troliga lösningen på de stora problemen med fukt och mögel i kommunhuset i Vänersborg. Enligt kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) kan det komma att kosta 100 miljoner.

ANNONS
|

Som TTELA tidigare har skrivit är det stora problemen med mögel och kloranisoler i kommunhuset i Vänersborg, något som har lett till en ohållbar arbetsmiljö för delar av personalen. Sessionssalen är den stora boven i dramat och just nu lutar det åt att man kommer riva den.

– Det finns inget beslut men det barkar åt det hållet. Vi måste göra oss av med det som är sjukt och det är sessionssalen, säger Marie Dahlin.

Något beslut har ännuinte tagits men efter jul kommer samhällsbyggnadsnämnden att ta upp frågan. Och samhällsbyggnadsförvaltningens chef Sophia Vikström är av samma åsikt som Marie Dahlin.

ANNONS

– Den bästa lösningen är att riva sessionssalen, skriver hon i ett mejl.

Att riva och bygga nytt är den enklaste och billigaste lösningen, enligt Marie Dahlin. Detta trots att notan kan landa på runt 100 miljoner kronor.

– Det finns bara ett sätt att betala det och det är att låna pengar.

Kommer det påverka kommunens ekonomi och andra verksamheter?

– Kortsiktigt kommer det inte påverka kommunens ekonomi eftersom det är fördelaktigt att låna pengar just nu. Men om räntan stiger om några år så kommer det påverka, då får vi betala mer och det påverka verksamheten i framtiden, säger Marie Dahlin.

– Men personalen är de verktyg vi har och vi kan inte ha sjuk personal. 100 miljoner är en billig peng för frisk personal.

Om det efter jul tas beslutom rivning hoppas man komma igång med arbetet så fort som möjligt, planen är innan sommaren. I bästa fall tar det runt ett och ett halvt år att bygga upp sessionssalen igen.

– Som diskussionen går nu så ska den byggas upp på samma ställe som i dag men det finns inga beslut, säger Marie Dahlin.

För ett par veckor sedankrävde fem fackliga ombud att sessionssalen omedelbart skulle stängas. Men som det ser ut i dagsläget kommer det inte bli så utan kommunfullmäktige kommer fortsätta att hålla sina möten i salen som precis vanligt. Hur det blir för regionfullmäktige är i dagsläget fortfarande oklart.

ANNONS

– Vi kollar på en lösning för regionen, vi ska träffa dem på fredag och diskutera det hela. De vill byta lokal för några hos dem har känt av fukten och då är det lika bra att byta med en gång, säger Marie Dahlin.

ANNONS