Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ronden 6 går mellan Strömstad och Näl - men inte nästa år (arkivbild). Bild: Jakob Simonson
Ronden 6 går mellan Strömstad och Näl - men inte nästa år (arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Ronden mellan Strömstad och Näl läggs ner i december

Regionstyrelsen gick på det förslag som fanns. Vänsterpartiet ensamt yrkade på att inte lägga ner och ville behålla hela Rondenkonceptet.

Beslutet fattades av regionstyrelsen på tisdagen och innebär att Ronden 6, som går mellan Strömstad och Näl, läggs ner redan i december, medan hela Rondenkonceptet avvecklas i juni 2022. Som alternativ införs anropsstyrda sjukresor, möjlighet att reservera plats ombord på Västtågen för sjukresenärer, samt ett pilotprojekt med lounger där chaufförer kan hämta och lämna resande på sjukhusen och sjukhusets personal kan hjälpa dem vidare.

Men av alternativen är det bara anropsstyrd trafik som beräknas vara igång redan när Ronden 6 läggs ner. Loungerna testas i ett pilotprojekt som startar i januari 2021 och bokningen på tåg ska vara möjlig när hela konceptet med Ronden försvinner i juni 2022, ett försök ska om möjligt göras dessförinnan.

– Vi har kämpat för Ronden i alla år, bland annat vill vi att man bättre koordinerar tider i vården med Rondens tider, säger Jan Alexandersson (V), numera ledamot i regionstyrelsen men med 16 år i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden bakom sig.

LÄS MER: Förslaget: lägg ner Ronden - ta sopbilen till busshållplatsen

LÄS MER: Rondens öde fortfarande ovisst – alternativ söks

Han tycker att utredningarna bakom beslutet saknar patientperspektivet.

– Många drar sig för att resa om det krävs byten. Av kontakter med allmänheten vet vi att man vill slippa bekymra sig för sådant, säger han.

– Ronden är ett bra sätt att samlat ta sig från Strömstad till Uddevalla sjukhus, Näl och Sahlgrenska. Man ska inte glömma att man kan byta från Ronden 6 och fortsätta till Sahlgrenska, påpekar han, som ett exempel på hur hela Rondenkonceptet fungerar som en helhet.

Margareta Fredriksson (L), vice ordförande i Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden, sade inför beslutet att hon hoppades att Ronden 6, om man anser sig behöva lägga ner, skulle få vara kvar lika länge som hela konceptet – alltså till juni 2022 så att man hann ta fram alternativ och skaffa nödvändiga administrativa rutiner.

Så blir det alltså inte, enligt det beslut som nu är fattat.