Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Rossana Dinamarca lämnar politiken

Rossana Dinamarca, vänsterpartistisk politiker från Trollhättan, lämnar politiken.

Det meddelar hon på sin Facebooksida. – Rossana är en eldsjäl som brinner för de som inte har så många röster i politiken. Det är en förlust att vi inte har henne i riksdagen och partiledningen mer, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Rossana Dinamarca är en ledande vänsterpartist och har suttit i riksdagen sedan 2002, samt varit med i Vänsterpartiets partistyrelse och verkställande utskott. Men nu meddelar hon att hon inte ställer upp i årets riksdagsval.

"Det är nu mindre än en vecka kvar till Vänsterpartiets kongress och en månad kvar till när våra riksdagslistor ska fastställas. Nu har jag definitivt bestämt mig. Jag vill göra andra saker nu", skriver hon på sin Facebooksida.

Dinamarca har också dragit tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen.

Ska arbeta för rättvisa

Vad hon kommer syssla med i stället har hon inte bestämt än. Men hon skriver att hon kommer fortsätta sin kamp för en "rättvis och feministisk värld".

Partiledaren Jonas Sjöstedt beklagar att Rossana Dinamarca väljer att sluta.

– Hon har gjort fantastiska bidrag, framför allt som feminist och antirasist. Samtidigt vet jag att hon kommer att fortsätta ha samma starka värderingar och fortsätta jobba med samma sak, säger han.

Vad har hon betytt för partiet?

– Hon har ju varit pådrivande i att utveckla partiet i feministisk riktning och med en tydlig antirasism. Något som är självklarheter i dagens vänsterparti.

Dinamarca kritiserar V

I en intervju med Svenska Dagbladet, som publicerades senare under kvällen, ger dock Rossana Dinamarca en annan bild av situationen i partiet. Hon beskriver det som att partiet motarbetat hennes arbete och osynliggjort henne i rollen som feministisk talesperson.

– Titta på vem partiet lyfter i sociala medier. Det är bara Jonas i princip. Är det inte han så är det andra män, och det är mycket vitt. Om vi vill vara ett parti som säger oss representera kvinnor och andra, att vi är en mångfald, så syns det inte där, säger hon till tidningen.

Enligt Dinamarca ska partiet ha strukit två av hennes planerade utspel i förra valrörelsen, och hon har oroat sig för att samma problem skulle uppstå i den kommande valrörelsen.

– Bara för några dagar sedan skrev jag en replik till Annika Strandhäll på DN Debatt. Hon hade gått ut med en artikel om sjukförsäkringarna. Men jag såg att partiet inte delade den i några medier. Dagen därpå på såg jag i stället ett sponsrat inlägg i min Facebook-feed. Det första jag ser är mina ord, och sen en bild på Jonas. Jag klickar på den och ser då en hänvisning till vår hemsida. Där har de lagt ut min artikel ordagrant, men lagt till “säger Jonas Sjöstedt" efteråt. Det handlar om år av systematiskt osynliggörande från partiledningens håll, säger hon till Svenska Dagbladet.

Jonas Sjöstedts pressekreterare skriver i ett sms att man inte har någon ytterligare kommentar att ge.

Vem som tar Rossana Dinamarcas plats i partistyrelsen och verkställande utskottet beslutas på Vänsterpartiets partikongress i nästa vecka.

På söndagseftermiddag meddelade Dinamarca via sms till Bohusläningen att hon inte fanns tillgänglig för intervju under söndagen.