NU-sjukvården.
NU-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

Rustar för fler tester av covid-19

Den 31 mars gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en nationell strategi för ökad testning av covid-19. Alla som visa symptom kommer inte att testas men nu har vissa grupper pekats ut.

ANNONS

Drygt en vecka har gått sedan regeringen bad Folkhälsomyndigheten att ta fram en skyndsam nationell strategi. Runt om i landet ska fler testas men vilka de är som ska testas är inte helt klart.

– Det kommer att testats mer sjukhuspersonal för att det har ordnats mer kapacitet för det. Det kommer inte bli någon testning för alla som har symptom för vi är en för liten marknad i världen för det. Vi skulle ha slagit ihop med de andra nordiska länderna för då skulle vi varit mer konkurrenskraftiga, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

I Sverige finns det inte tillräckligt många tester för att alla ska kunna testa sig. Enligt Eva Lindhusen Lindhé kan det delvis bero på att vi inte kan konkurrera med stormakter som USA som köper upp mängder med tester av leverantörerna. Nu är dock nya tester på väg som kommer göra det möjligt att testa flera.

ANNONS

– Det gäller personal på äldreboende också. Då kommer man testa de som har symptom. Uppriktigt sagt så är det stopp på besök på äldreboenden så är det någon som blir sjuk så är det ju någon som tagit med det in.

Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.
Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen. Bild: Ronny B Nilsson

Nyckelpersoner

Vilka som kommer att testas inne på sjukhusen är i dagsläget inte helt klart. Som Bohusläningen tidigare rapporterat så kan tester nu analyseras på NÄL vilket innebär att tiden från provtagning till provsvar går ner.

– Exakt vilka som ska ta del av den utökade testkapaciteten kan jag inte svara på just nu. Men mycket handlar om äldreboende och kommunal omsorg. Det kan även handla om nyckelpersoner inom sjukvården, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef, Niklas Claesson.

För att testen ska visa resultat behöver personen som testats visa symptom. Eva Lindhusen Lindhé menar att de kommer att fortsätta vara varsamma med testerna, men att de kommer att öka successivt.

– Man kommer att testa mer i hela landet men det är inget man gör över en natt. Först kommer några aktörer sen kommer det successivt några aktörer till. NU-sjukvården kommer också sätta igång inom kort, säger hon.

ANNONS