Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Rymdäventyr på avdelning 23

Tack vare föreningen Musik mot cancer har barn- och ungdomsmottagningen på Norra Älvsborgs länssjukhus (NÄL) fått två nya behandlingsrum.

– Det känns fantastiskt, jag är jätteglad, säger Lillemor Forsberg, initiativtagare och enhetschef på barn- och ungdomsvården på NÄL.

För drygt två år sedan arrangerades Musik mot cancer i Trollhättan. Välgörenhetsgalan drog mycket folk och 135 000 kronor samlades in till avdelning 23. Tillsammans med andra insamlingar och 150 000 kronor från Konstenheten resulterade det i två omgjorda behandlingsrum på barn- och ungdomsmottagningen.

Lillemor Forsberg förklarar att barnen ofta kommer till behandlingsrummen för undersökningar och provtagningar, något som kan vara jobbigt. Då kan de nya rummen verka lugnande och få dem att glömma varför de är där.

– Jag kan peka på flygplanet i taket och fråga, har du åkt flygplan någon gång? Då berättar de om det. Då har jag redan stoppat in nålen och de har inte märkt någonting, säger Lillemor Forsberg.

Projektet genomfördes i samarbete med konstenheten vid Väst Fastigheter, över 200 konstnärer anmälde sitt intresse för renoveringen. Sedan valde en jury bestående av personal från avdelning 23 förslag, valet föll på Amanda Erixåns bidrag.

– Barn och unga är en prioriterad målgrupp för oss, säger Eleonora Fors Szuba, projektledare vid Konstenheten, som lett projektet.

 De sjukhusvita väggarna med klistermärken och personalens egen upptejpade affischer är nu förbytta. Ena rummet har designats utifrån temat havets rike och det andra utifrån rymden.

– Det var ungefär som hos tandläkaren förut, säger Lillemor Forsberg.

I havets rike får man nästan en kallsup, det är krokodiler, skattkistor, sköldpaddor och sand. I taket hänger glaskulor som fungerar som lampor. I rymdrummet är det astronauter, planeter, stjärnor, raketer och luftballongslampor i taket som hälsar barnen välkomna. Stryker man med handen över tapeten känns det som en vaxduk, tapeterna går nämligen att tvätta av.

I vanliga fall har pengarna som skänkts till avdelningen gått till att ge barnen och deras familj en liten present eller pengar till ett ordentligt fredagsmys.

– Jag ville göra något mer, någonting som visar folk vad vi gör för pengarna, säger Lillemor Forsberg.

Projektet drog igång i höstas och blev klart för tre veckor sedan. Behandlingsrummen har gjort stor succé hos bland barnen och deras familj. I väntrummet sitter sex barn och väntar på sin tur. Om de kommer flyga till rymden eller simma i havets rike vet de inte själva än.