Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kungstorget Uddevalla. Bild: Kent Hallgren
Kungstorget Uddevalla. Bild: Kent Hallgren

Så drabbade är kommunerna av corona

I Bohuslän är Uddevalla den kommun med flest bekräftade fall av covid-19. Totalt rör det sig om 106 personer, visar nya siffror från Västra Götalandsregionen.

Varje fredag bjuder Västra Götalandsregionen in till pressträff där de berättar om situationen i regionen angående covid-19.

– Det är viktigt att säga att vi har nu fall i alla våra kommuner i regionen, säger Thomas Wahlberg, Smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

Antal fall covid-19 per kommun.
Antal fall covid-19 per kommun.

Personal bakom siffrorna

En stor del av de som nu är bekräftat smittade är vård- och omsorgspersonal. För knappt en månad sedan berättade Västra Götalandsregionen att de skulle börja provta fler i personalstyrkan inom vård- och omsorg. Under den månad som nu har gått har allt fler kommuner börjat testa personal inom olika verksamheter men alla kommuner har inte börjat än.

– Det är fler och fler av vård och omsorgspersonal som blivit provtagna och det är det som varit målet. I takt med att vi kunnat öka provtagningskapaciteten vill vi också tidigt kunna fånga vård- och omsorgspersonal och de utgör en stor andel av våra bekräftade fall.

Socialchefen i Uddevalla kommun, Roger Granat, har i flera veckor sagt att han hoppas att fler tester ska genomföras i Uddevalla kommun. Om fler testas kan personal som idag är hemma för att de känner symptom återvända snabbare till arbetet om de visar sig att de bara har en lättare förkylning.

19 av 10 000

Förutom Uddevalla kommun så är Tanum, Munkedal och Sotenäs med på listan över kommuner med bekräftade coronafall. Siffrorna visar dock bara kommuner med 10 bekräftade fall eller fler.

Västra Götalandsregionen presenterade även siffror över bekräftade fall per 10 000 invånare per kommun. Uddevalla som är på sjätte plats över flest antal smittade per kommun har 19 smittade personer per 10 000 invånare.

Antal fall covid-19 per 10 000 invånare och kommun.
Antal fall covid-19 per 10 000 invånare och kommun.

För en vecka sedan då regionen höll pressträff visade siffrorna något helt annat. Då var Uddevalla kommun på tredje plats över antal bekräftade coronafall med 90 personer. Grannkommunen, Trollhättan hade då 81 bekräftade fall men idag har 133 personer bekräftats vara smittade i covid-19 i Trollhättan.

LÄS MER: 29 patienter har avlidit av covid-19

"Minskning på ökningstakten"

Den 24 april var Uddevalla kommun den enda kommunen i Bohuslän som var med på listan. De var då 77 bekräftade fall i kommunen. En vecka senare rapporterade Västra Götalandsregionen att de såg en ökning över antal smittade. Något som nu har avtagit.

– Förra veckan sade jag att vi såg en ökning och det såg ut som att ökningstakten ökade men den här veckan har det stabiliserats sig ganska så bra. Så vi har inte sett den ökningstakten utan snarare en minskning på ökningstakten, sen får vi se om det kommer att stå sig eller inte, säger Thomas Wahlberg.

Siffrorna som Västra Götalandsregionen utgår från är uppmätta till och med den 7 maj klockan 14:00. Enligt dem är det nu 3117 bekräftade sjukdomsfall totalt i Västra Götalandsregionen. Av de är 250 avlidna varav 95 är kvinnor och 155 män.

– I vår region fortsätter det att vara så att det stora flertalet är i Göteborgsregionen, 62 procent. Fyrbodal står för 16 procent av fallen, Södra Älvsborg står för 16 procent och Skaraborg står för 6 procent.

Under fredagen uppdaterade även Folkhälsomyndigheten sina siffror på antal smittade och avlidna i Västra Götalandsregionen. De nya siffrorna, som visar fredagen den 8 maj, visar på att det nu är totalt 3 254 sjukdomsfall i Västra Götalandsregionen som rapporterats och 292 personer som avlidit.