Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nationaldagsfirande sker på många orter runt om i Bohuslän. Vi har listan med firanden som passar både stora och små. Bild: Pressbild/Vänersborgaren

Så firar du nationaldagen i Bohuslän

Den 6 juni är nationaldag, en helgdag som firas i hela Sverige. I Bohuslän firas nationaldagen i flera kommuner. Du kan passa på och njuta av firandet under dagen.

I Uddevalla kommun firas nationaldagen i flera olika platser. Firandet börjar på morgonen vid Regementsparken. Därefter kan den som är hurtigt lagd vara med i strandjoggen som går från Riversideängen med målgång vid Gustafsberg. Väl på Gustafsberg finns många aktiviteter att delta i, bland annat en välkomstceremoni för nya svenska medborgare, nationaldagståg, utdelning av Uddevalla demokratipris, dans- och dockteater, kulturhistorisk vandring, musik och prova på-aktiviteter.

I Uddevalla kyrkan ges en nationaldagskonsert på kvällen. Under hela dagen kan man åka gratis med skärgårdsbåtarna från Uddevalla ut till Gustafsberg.

Kim Jondell, kultursamordnare på Uddevalla kommun uppmanar alla åka kollektivt, gå eller cykla på grund av begränsade parkeringsplatser. Bilparkering finns vid Svenskholmen, Bodele och Landbadet.

I Ljungskile kan man bege sig till torget på eftermiddagen där det blir bland annat underhållning och nationaldagstal.

I Munkedal firas nationaldagen i Folkets park under eftermiddagen med många olika aktiviteter för barn, musikuppträdanden och utdelning av priser och stipendier inom folkhälsa, musik, kultur, fritid och näringsliv. Priser tilldelas årets unga företagare och årets ambassadör.

I Lysekil startar nationaldagsfirandet i Stadsparken på eftermiddagen. Det blir bland annat flagghissning av Lottakåren och Sveriges nationalsång, gymnastikuppvisningar och utdelade av kulturpris och kultur/fritidsstipendier.

På Orust firas nationaldagen vid Myckleby hembygdsgård med start klockan 14. De som vill gå med i processionen samlas vid Myckleby kyrkas östra grind klockan 13.45. Under firandet avfyras bland annat svensk lösen och högtidstal hålls. Medverkar gör Orusts spelmansgille, Orusts folkdanslag och tyskt folkdanslag.

Sotenäs kommun arrangerar nationaldagen i Bovallstrand. Det bjuds bland annat på dans, sång och musik, samt utställningar och lotterier, medborgarskapsceremoni, utdelning av folkhälsopriset, poängpromenad och för barnen blir det glass, fiskdamm, smyckeverkstad, och hoppborg.

I Tanum kan man fira nationaldagen på Kommunhuset i Tanumshede, vernissage på Galleri Ranrike och musik och utställning med Tanums Hembygdsförening. I Sockenmagasinet hålls museet öppet och i Tingshuset kommer föreningar berätta om sina verksamheter, det kommer även finnas möjlighet att se fängelset.

Strömstad firar nationaldagen i Stadsparken och bjuder alla på Öppen scen, där alla intresserade kan spela en trudelutt på sin trumpet, sjunga en sång av Adele eller kanske trolla bort publiken.

Exakta tider anges på respektive kommuns hemsida.