Lena-Maria Vinberg berättar att hon inte är orolig inför kommande värmebölja på grund av förskolans tydliga rutiner.
Lena-Maria Vinberg berättar att hon inte är orolig inför kommande värmebölja på grund av förskolans tydliga rutiner. Bild: Edvin Bergström

Så klarar sig våra äldsta och yngsta i värmen

I helgen väntas temperaturerna gå upp mot 30 grader runt om i Bohuslän. Det innebär sol och bad för många, men för våra äldsta och yngsta i kommunens verksamheter betyder det ökad beredskap.

ANNONS
|

Förra sommaren slogs värmerekord runt om i Sverige. Spontant kan man tänka sig att det var en jobbig tid för de äldre på boendena, men varken i Uddevalla, Färgelanda eller Lysekil kom någon till direkt skada. Snarare gjorde sommaren att verksamheterna blev ännu mer redo inför kommande värmeböljor.

– Vi går alltid ut med varningar både inför sommaren generellt men också när vi ser att det kommer en värmebölja. Denna gången har vi gått ut med information tidigare än förra sommaren, säger Helene Torsson på Hovstensgården i Färgelanda.

Under värmeböljor drabbas äldre och yngre hårdast. Ju äldre man blir desto svårare har kroppen att känna av temperaturförändringar och törst, och de yngre har inte än utvecklat kroppens sätt att reglera temperaturer. Inför helgen har samtliga äldreboenden Bohusläningen pratat med gått ut med varningar.

ANNONS

– Nu gick vi ut i fredags och varnade. Vi måste även se till att personalen tar hand om sig och dricker, för det har vi märkt att de kan vara lite dåliga på, säger Barbro Rönnberg enhetschef vid Södertull.

Många äldreboenden sätter upp information om hur hettan ska hanteras.
Många äldreboenden sätter upp information om hur hettan ska hanteras. Bild: Edvin Bergström

Ökad risk för blodpropp

Vid höga temperaturer förlorar kroppen mycket vätska. Om man då inte samtidigt dricker mycket vatten kan blodet koncentreras och risken för blodpropp ökar.

– Att dricka och hålla sig sval är jätteviktigt. Men det är även mycket att tänka på kring dosering av läkemedel som kan komma att påverkas av detta, säger Barbro Rönnberg.

I Färgelanda på Håvstensgårdens äldreboende har man kommit med kreativa lösningar för att få ner temperaturen. Boendet har ingen AC, men personalen har gjort sin egen.

– Vi försöker stänga ut värmen så mycket det går genom att dra ner alla persienner och gardiner. Vi hade turen att köpa loss ett gäng fläktar förra sommaren och personalen sätter frysklampar framför dem. Det blir som en billig AC!, säger Helen Torsson på Håvstensgården.

Även på Kilbäcken och Södertull stänger man ute värmen och solen genom täckta fönster och korsdrag. Men det är inte alltid så uppskattat som man skulle kunna tro.

– Eftersom de inte uppfattar temperaturskillnader lika bra så kan det hända att det sitter farbröder i yllekoftor när det är 30 grader och klagar på att det drar, säger Barbro Rönnberg med ett skratt.

ANNONS
Barbro Rönnberg är enhetschef på Södertull äldreboende i Uddevalla.
Barbro Rönnberg är enhetschef på Södertull äldreboende i Uddevalla. Bild: Edvin Bergström

Sommarlek i skuggan

Sommarsäsong inomhus med täckta fönster är kanske inte vad förskolebarn drömmer om under vintern. Men vill de vara ute och leka i solen krävs det att personalen planerar dagen smart. Lena-Maria Vinberg är sektorchef för förskolan i Uddevalla och berättar hur de håller barnen svala och nöjda i värmen.

– Vi planerar dagen utifrån värmen; att vara inne när det är som varmast och solen som starkast, och vara ute på eftermiddagen. Sen sätter vi även upp fläktar inomhus.

Det som kan påverka trivseln mest behöver inte nödvändigtvis vara rekordhöga temperaturer, utan även hur länge värmen håller i sig. Därför minns Lena-Maria Vinberg förra sommaren som extra kämpig.

– Då var det inte bara varmt i luften utan husen värmdes upp och blev väldigt varma. Vi vet ju inte än hur det blir med denna värmeböljan, men om den blir kortare är det lättare just därför, säger hon.

Håller värmen i sig vet dock förskolorna hur det ska hanteras och Lena-Maria Vinberg är inte orolig.

– Vi har skicklig personal som dessutom känner barnen, då märker de ifall någon skulle börja må dåligt. Men sen ser vi till att alla dricker ordentligt också långt innan det sker. Ibland fryser vi in vatten och frukt, samt ser till att det alltid finns tillgång till skugga om vi är ute, avslutar Lena-Maria Vinberg.

ANNONS
ANNONS