Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så kunde NU-sjukvården skapa fler vårdplatser

Efter att tillfälligt stängt ner flera vårdplatser på Mava under julen har sex platser öppnats igen.

Nästan hälften av Mava, Medicinsk akutvårdsavdelning, vårdplatser på Näl stängdes innan sommaren förra året. Orsaken var flera uppsägningar bland personalen i början av 2018, som ledde till att arbetet blev för tungt för de som var kvar.

De då 40 vårdplatserna gick inte att bemanna på grund av brist på sjuksköterskor och områdeschefen tog beslutet att stänga ner till 24 vårdplatser - men i november kunde de öppna sex vårdplatser igen.

– Vi öppnade upp från 24 till 30 vårdplatser på MAVA i november, under julhelgerna var vi däremot tvungna att återigen dra ner till 24 platser, berättar Anne Wennberg, områdeschef.

Anne Wennberg, områdeschef.. Bild: Peter Wahlström
Anne Wennberg, områdeschef.. Bild: Peter Wahlström

Men efter årsskiftet är nu antalet vårdplatser 30 igen.

– För att kunna öppna dessa platser har vi lyckats med rekryteringar till de vakanta tjänsterna, men man har också arbetat med förändrade arbetssätt.

För att kunna återgå till de 40 ordinarie vårdplatserna behöver man anställa fler sjuksköterskor och minska antalet uppsägningar, konstaterar man i ett tjänsteutlåtande.

– Vi ökar antalet vårdplatser successivt utefter att vi lyckas rekrytera personal, men vi vet inte i dag när alla 40 vårdplatser kan öppna igen, säger Niklas Claesson, kommunikatör för Nu-sjukvården.