Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Så länge stannar solen

Än är det inte vår, men för den hugade kan en glass i solskenet avnjutas redan nu, intygar meteorologen. För Bohusläningarna väntar en solig helg.

– Vi har ett högtryck som kommer att leva kvar under hela lördagen, så det soliga vädret ser ut att fortsätta, säger Ian Engblom vid vädertjänsten Foreca.

Till råga på solskenet kommer temperaturen att vara förhållandevis mild under lördagen – mellan tre och fyra plusgrader, och vinden kommer att vara svag, berättar han.

– Så det kommer nog att kännas ganska gott att vara ute i solen.

Kalla nätter

Trots budet om sol är våren försenad i hela Sverige. Endast i södra Skåne och på södra Gotland har våren anlänt. För att det ska kallas vår behöver temperaturen ligga på plusgrader sju dagar i rad, förklarar Ian Engblom.

– Normalt sett kommer våren mellan den 5 och 20 mars. Om vi tittar på veckan som kommer hamnar vi nog inte på nollgradigt i genomsnitt. Längre kan vi inte se.

Det är fortfarande svajigt, menar Ian Engblom. De som vistas utomhus under natten till söndag kan behålla dunjackan på. Då kan det bli ned mot 10 minusgrader.

– Men på söndag ser det lovande ut. Visserligen försvagas det här högtrycket lite grann, men det ligger fortfarande kvar tillräckligt kraftigt för att ge soligt väder. Sedan kommer det att bli lite varmare än på lördagen också.

Kan det vara dags för den första glassen?

– Om man är hugad kanske man kan njuta av en glass.

I början på april

Högtrycket kommer att brytas ned på måndag, och det kommer att bli ostadigare väder igen, berättar Ian Engblom. Även fast det finns risk för blötsnö är det mest uppehåll under måndagen.

– Vi kommer att ha nordvindar med början från måndag kväll. Även om det kommer att vara plusgrader kan det upplevas som ganska kallt på grund av vindarna under tisdagen.
Temperaturen kommer att vara mild även under onsdagen, och vinden kommer då inte heller att upplevas som lika kall, berättar Ian Engblom.

När tippar du på att våren kommer?

– Jättesvårt att säga. Klimatologiskt så är det nu som våren ska komma. Mest troligt är att den kommer i slutet på mars eller i början på april. Sedan kommer våren i genomsnitt två veckor tidigare längs kusten jämfört med de innersta delarna.