Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så många har smittats i din kommun

Smittan fortsätter att minska i Västra Götalandsregionen och i Bohuslän hade flera kommuner inga nya smittofall.

Smittskyddet i Västra Götaland meddelar i den senaste rapporten att smittan fortsätter att minska. Under vecka 25 ligger regionen på en låg smittonivå och i hela Fyrbodal smittades 33 personer under förra veckan, jämfört med 43 smittade vecka 24.

I Uddevalla har 20 nya smittofall rapporterats, vilket är en ökning jämfört med vecka 24. Trots det syns en tydlig nedgång överlag inom Uddevalla. Även i Tanum och Strömstad har det ökat, men endast från noll fall till ett samt noll fall till två.

I de flesta kommuner i Bohuslän har dock antalet smittade tydligt minskat och under vecka 25 hade Munkedal, Lysekil, Orust och Färgelanda inga inrapporterade fall under veckan.

Lättade restriktioner

Under torsdagen lättades restriktionerna i landet. Trots att det finns en tydlig nedgång i smittspridningen i regionen sprids fortfarande covid-19 och kräver försiktighet. Detta säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg om i ett pressmeddelande:

– Det kan vara jobbigt att höra och många är trötta, men alla måste ta sitt ansvar för att viruset inte ska få nytt fäste. Det gäller i sommar och på semestern. Om du träffar andra än dina närmaste behöver du göra det på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Om du får symtom ska du testa dig och du ska stanna hemma i väntan på resultatet.

LÄS MER: Glädjebeskedet: Längre öppettider och slopat maxantal på restauranger

Trots den tydliga nedgången av smitta i regionen består det höga trycket på sjukvården. Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, beskriver i ett pressmeddelande att detta beror på en bemanning av sjukvårdspersonalen som minskar under sommaren samt ett ökat söktryck för andra saker än covid-19.

”Var tålmodig och kolla igen vid ett senare tillfälle”

Sedan 30 juni kan alla över 18 år i Västra Götalandsregionen boka tid för vaccinering mot covid-19 vilket orsakade ett mycket högt tryck. Folkhälsomyndigheten presenterade 1 juli resultatet från undersökningar angående intresset för att vaccinera sig. Hela nio av tio svarar att de antingen helt säkert eller mest troligt kommer att tacka ja till vaccinering.

– Vaccinationsviljan är stor och nu går tiderna åt i snabb takt. Alla kommer inte hitta en tid omedelbart, men var tålmodig och kolla igen vid ett senare tillfälle. Vaccinatörerna lägger ut nya tider löpande, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

Fram till och med 27 juni hade 52,3 procent av den vuxna befolkningen i Västra Götaland vaccinerat sig med dos 1 och 33,7 procent var fullvaccinerade.

LÄS MER: Bokningssidor sega och utan tider när 18-åringar får boka vaccinering

Så många har smittats i din kommun
Kommun Antal smittade vecka 25 (vecka 24)
Uddevalla 20 (19)
Sotenäs 3 (3)
Tanum 1 (0)
Munkedal 0 (2)
Lysekil 0 (1)
Orust 0 (1)
Färgelanda 0 (1)
Strömstad 2 (0)

Källa: Västra Götalandsregionen