Det blev ingen köpstorm inför att de nya amorteringskraven på bolån infördes. Istället hoppas mäklarna på en sundare bostadsmarknad.
Det blev ingen köpstorm inför att de nya amorteringskraven på bolån infördes. Istället hoppas mäklarna på en sundare bostadsmarknad.

Så påverkar de nya amorteringskraven

Den 1 juni började de nya amorteringskraven på bolån att gälla. I Stockholmsområdet sjunker försäljningspriserna, men på Bohuskusten ses inte samma, omedelbara effekt på bostadsmarknaden.

ANNONS
|

Drygt två veckor efter införandet av det nya amorteringskravet rapporteras det om sjunkande försäljningspriser för bostäder i Stockholm. Någon tydlig effekt på bostadsmarknaden i Bohusläningens område ser inte mäklarna än, i alla fall inte när det gäller omsättningen av bostadsrätter och villor. – Sedan ingången av juni har vi inte märkt av någon skillnad. Siffrorna för juni i år ser bättre ut än juni i fjol. Men då har ju bankerna jobbat utifrån de nya kraven en längre tid. Lokalt är det nog för tidigt att se någon effekt av de nya kraven, säger Lars-Erik Sparrebäck, vd för Svensk fastighetsförmedling i Uddevalla, Munkedal, Kungshamn och Lysekil.

ANNONS

Han hoppas att de nya amorteringsreglerna kommer att leda till en generellt sundare bostadsmarknad, men menar att det redan är en mer balanserad marknad i området jämfört med i storstadsregionerna. Dessutom är inte prisnivåerna här lika höga från början. – Vi ser inte samma sorts spekulationsmarknad på bostäder här. Än så länge känns det som att amorteringskravet skulle påverka oss marginellt, säger Lars- Erik Sparrebäck.

Mäklaren Maria Alexandersson på Bostadsbutiken i Uddevalla har också svårt att avgöra om de nya amorteringskraven har haft någon lokal effekt. – Jag har 27 års erfarenhet av branschen och vet att marknaden alltid stannar till i juni. Därför finns det inte så mycket att gå på än, utan om vi kommer att se en effekt så är det först framåt hösten, säger hon. Hon har inte märkt av någon köprusch på bostadsmarknaden under våren. – Jag upplever att spekulanterna på den lokala marknaden är mycket medvetna, därför har vi inte sett av någon hets i sista minuten.

I Lysekil tror mäklaren Pillip Loewen på Fastighetsbyrån att effekten av hårdare lånevillkor kom redan i fjol. – Vi märker inte av någon effekt nu, inte i den mån som media har försökt och driva det till. Kanske har storstäderna märkt det tydligare. I framtiden spår han att rörligheten på bostadsmarknaden till viss del kommer att begränsas. – Förstagångsköparna är möjligtvis de som påverkas mest av de nya reglerna. De nya kraven skapar mindre likviditet i hushållskassan, så man får omfördela sitt sparande, säger han.

ANNONS

För fritidshusmarknaden ser det däremot dystrare ut. Annika Torevi är mäklare och förmedlar fritidshus utmed Västkusten. Hon säger att den närmaste tiden kommer att bli tufft för mäklare som säljer fritidshus. – Det har varit tvärtsopp i norra Bohuslän sedan tidigare då den norska valutan sjönk och flera banker har infört tuffare återbetalningskrav redan innan den 1 juni. Sedan märkte vårt företag en skillnad på marknaden söder om Stenungsund. Där tog fritidshusförsäljningen stopp alldeles inpå att de nya amorteringskraven infördes, säger hon.

Annika Torevi tror att amorteringskravet kommer att ha en stor påverkan på fritidshusförsäljningen framöver. – Även med en fortsatt låg ränta kommer allt färre att ta lån på flera miljoner för att köpa ett fritidshus. Med de nya reglerna är det en rejäl summa pengar som ska ut varje månad, säger hon. Däremot spår hon att billigare fritidshus inåt landet kommer att bli mer attraktiva och menar att kommuner som Munkedal, där priserna är modesta från början, kommer att bli allt mer intressanta för fritidshusköpare.

Fakta: Amorteringskrav

Nya bolån ska amorteras ned till 50 procent av bostadens värde. Amorteringskravet ska gälla för alla nya lån, som lämnas med en bostad som säkerhet. Omvärdering av bostaden får göras vart femte år. De som utökar befintliga bolån efter den 1 juni till en belåningsgrad som överstiger 50 procent, kan ges möjlighet att amortera tilläggslånet på tio år.

Nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent ska amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.

Reglerna gäller alla banker och kreditmarknadsföretag från och med den 1 juni 2016

Källa: Finansinspektionen

ANNONS