Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så ser smittspridningen ut i Bohuslän

I Fyrbodal har antalet smittade av covid-19 ökat med 27 procent på en vecka. Strömstad har näst lägst smittspridning per capita i regionen – Tanum bland de högsta. I Uddevalla fortsätter smittan att öka. Situationen är allvarlig, enligt smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé.

På torsdagen släpptes Västra Götalandsregionens veckorapport över smittspridningen av covid-19. För regionen som helhet visar den på en minskning av antalet nya fall med fyra procent – totalt registrerades 6 379 nya fall i regionen.

I Fyrbodal har antalet nya fall ökat rejält – med 27 procent från vecka 13 till 14.

– I Göteborg stabiliseras det, medan vi har en rejäl ökning här, säger smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé.

– Det är ett mycket allvarligt läge i hela vårat område, med undantag av Strömstad och Bengtsfors. I Uddevalla ökar smittan rejält.

Från 223 nya fall vecka 13, har antalet covid-fall ökat till 276 i Uddevalla, i den senaste rapporten. Den senaste månaden har antalet bekräftade fall ökat varje vecka i kommunen.

Nivåerna i Fyrbodal är närmar sig nu julens topp – och enligt Eva Lindhusen Lindhé riskerar toppen att överträffas.

– Det är skarpt läge nu, vi har inte alls den situationen vi hoppats på. Vi ska inte försöka komma runt reglerna; det är bara att glömma det. Skärp er invånare!

LÄS MER: Stor spridning av covid-19 i Uddevalla – smittskyddet kallar till möte med kommunen

Strömstad sticker ut

I Strömstad har antalet nya fall visserligen ökat– från fyra fall vecka 13 till 17 fall vecka 14. Men med en incidens (antalet fall per 10 000 invånare) på 13 ligger Strömstad fortfarande näst lägst vad gäller smittspridning bland alla regionens kommuner. Allra lägst är smittspridningen i Grästorp.

Annat är det i Tanum, som ökade från 45 nya fall vecka 13, till 65 fall vecka 14. Där ligger incidensen på 51, vilket är högre än i Göteborg och den femte högsta siffran i Västra Götaland.

Bland närliggande kommuner har smittan även ökat i Lysekil, som hade 51 nya fall förra veckan, och på Orust där 57 nya fall konstaterades. Munkedals kommun ligger stabilt men högt, på 43 nya fall.

Som allra störst var smittspridningen förra veckan i Melleruds kommun, som hade 95 nya fall och en incidens på 102 per 10 000 invånare.

Incidensen för hela Västra Götaland ligger på 755 nya fall per 100 000 invånare under två veckor. För att Norge ska öppna gränsen mot regionen kräver de att den siffran är under 25.

Lättnader för vaccinerade väntas

På torsdagen väntas Folkhälsomyndigheten presentera lättnader i restriktionerna för personer som är vaccinerade. Enligt Eva Lindhusen Lindhé kan det komma att handla om nya beslut gällande smittspårning, samt att vissa vaccinerade kan få återgå till sina arbetsplatser.

– Jag har inga detaljer än, men det handlar inte om några stora lättnader.

Finns det en risk att lättade restriktioner ger signaler om att smittan minskar?

– Det är långt ifrån halva befolkningen som är vaccinerade, det handlar om några procentsatser. Alla vi andra är inte skyddade.

LÄS MER: Nya bud väntas för vaccinerade

Texten uppdateras.