Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

integritetskränkande. 1 066 föremål har tagits i polisbeslag, 251 förhör har hållits och en förundersökning på 2 800 sidor ­bygger åtalet mot de båda misstänkta på. Bland brottsoffren finns Vänersborgare, Trollhättebor och Uddevallabor.Bild: Polisen

Så sprängde polisen ligan

En upphittad cigarettfimp vid ett plank i Rotviksbro i Uddevalla och ett stort antal ”småtankningar”. Nu, när åtal väckts mot Mopedligan, kan polisen avslöja hur man kom åt de misstänkta gärningsmännen.

Ingen tror väl att ”seriösa” inbrottstjuvar,­ seriebrottslingar, åker runt på moped när det finns bil? Men så dök fler och fler anteckningar upp hos polisen­ om just iakttagelser­ av denna typ av fordon kring brottsplatserna. Det var så många att man valde att gå ut på Twitter med misstankarna man hade om tjuvarnas färdsätt. Och det var då samtalet kom.

– En lantbrukare ute på kusten ringde och hade hört om uppgifter om moped i media, säger poliskommissarie Robert Stenberg, insatschef för Operation Kofot.

– Och han hade sett något dagen innan som fått honom att reagera: två mopedmän som bytte om vid ett plank vid vägkanten nära Rotviksbro.

Stenberg befinner sig på tisdagen i Trollhättans polishus, där han tillsammans med områdeschef Niclas­ Hallgren samt åklagare ­Patrik Stintzing, kan berätta mer om åtalet mot Mopedligan.

Sju pärmar förundersökning ska bli sex dagar i rätten, och nu kan man avslöja mer detaljer om Operation Kofot-insatserna innan ­gripandet. Polisen valde att undersöka platsen som lantbrukaren pekat ut, och där hittade man en cigarettfimp.

– Den skickades för analys och fick match i våra register: en tidigare topsad och stölddömd man från Vårgårda.

Men en fimp några kilometer­ från en brottsplats är i sig ingen bindande bevisning, så nu började polisen­ kartlägga gärningsmannen, en 22-åring. Spaningar visade att han faktiskt åkte moped, och en mopeddel säkrades­ också i närheten av en brottsplats.

– Information från hans betalkort visade även att han hade tankat i brotts­området, småtankningar på ett par liter, vilket stärkte att det handlade om moped, säger Stenberg.

Bilder från övervakningskameror på tankställen plockades in, och visade vad man redan trodde: att de jobbade i par.

Gärningsman nummer två, en 37-åring, hade även han gjort kortköp, och det skulle visa sig att kortägaren­ tidigare var dömd för grov stöld.

Fyrbodalspolisen hade inom kort så mycket på fötterna­ att åklagaren gav sitt ja till telefonavlyssning.

Och en torsdagsmorgon förstod man att det var nya brott på gång. Samtidigt som gärningsmannen satte­ sig på mopeden med en ryggsäck full av brytverktyg, stod polisen redo. Och efter ett misslyckat försök att fly till fots greps han, och samma­ dag även hans kumpan. I det läget hade polisen nog med bevisning för att begära dem häktade, misstänkta för ett 20-tal inbrott. Genom fynd vid husrannsakan har man även kunnat hitta två andra män som nu är misstänkta för häleri, samt se hur godset har sålts vidare­ på sajter som Blocket och Tradera.

– I förhör har den yngre­ gjort vissa erkännanden, och den äldre av dem har nekat så vitt jag kan se, säger åklagare Patrik Stintzing.

Han håller nu i åtalet. Det är ett ärende som sticker ut på många sätt, såsom att det är en av de största utredningarna som någonsin gjorts i Västra Götaland.

Bild: Polisen
Bild: Polisen