Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Goda rådet. "Se till att tömma så att ingen tömmer åt en"

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Så undviker du inbrott

Lås dörrar och skaffa inbrottslarm, men framförallt - prata med dina grannar. De råden ger försäkringsbolaget för att undvika inbrott.

– Det är väldigt viktigt att man pratar med sina grannar om man ska åka bort, så att man hjälper varandra, säger Maria Wång Henriksson, skadechef Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det finns mycket man kan göra för att undvika att tjuven tar sig in i lägenheten, villan eller fritidshuset. Det första och kanske självklara rådet är att låsa alla dörrar.

– Och att man har lås godkända av stöldskyddsföreningen. Det är bra att tänka på att även låsa altandörrar och balkongdörrar, säger Maria Wång Henriksson.

När man reser bort ska man göra så att det ser ut som om man är hemma. Här kan det vara läge att prata med sina grannar. Att de kollar så att inget ser konstigt ut. Som att någon har lagt en sten framför dörren eller lutat en kratta mot den för att se om sakerna har flyttats.

– Be någon tömma brevlådan, klippa gräset eller använd timer på lamporna, säger Maria Wång Henriksson.

Ett inbrottslarm är också bra att ha.

– Även om de kommer in stannar de inte så länge. Dels blir de störda av ljus och ljud, och dels vet de inte om larmet är kopplat till någon granne eller larmcentral, säger Maria Wång Henriksson.

Om man har ett fritidshus är det viktigt att inte lämna kvar värdesaker när man åker därifrån. Som smycken, dyra verktyg och givetvis pengar. I vårt område handlar det inte minst om båtmotorer som är åtråvärt stöldgods.

– Se till att tömma så att ingen tömmer åt en, säger Maria Wång Henriksson.

Och om man bor i lägenhet?

– Att man säger till grannarna när man åker bort, så att de vet att det inte ska komma ljud inifrån lägenheten. Bor man på bottenplan se till att stänga fönstren, säger Maria Wång Henriksson.

Nu under de mörka månaderna sker de flesta inbrotten.

– Och det är inget roligt att råka ut för, säger Maria Wång Henriksson.