Sahlgrenska förbereder kliniska prövningar för nya läkemedel mot TBE.
Sahlgrenska förbereder kliniska prövningar för nya läkemedel mot TBE. Bild: JOHAN NILSSON / TT

Sahlgrenska förbereder kliniska prövningar för nytt läkemedel mot TBE

Forskningen kring nya antivirala läkemedel för att bromsa TBE-virusets framväxt har gjort framsteg. I ett pressmeddelande uppmanar Sahlgrenska nu samtliga som drabbas av feber inom två veckor efter fästingbett att kontakta närmaste infektionsklinik för blodprov.

ANNONS
|

Fästingsjukdomen TBE ger i de flesta fall lindriga symtom, men en tredjedel av virussmittade riskerar även allvarlig hjärninflammation i en senare fas av sjukdomen. Och trots att det finns ett vaccin mot TBE, skyddar det inte alltid till fullt ut.

LÄS MER:De höga temperaturerna lockar fram fästingar och mördarsniglar

I ett pressmeddelande skriver nu Sahlgrenska att man förbereder kliniska prövningar för nya läkemedel mot viruset.

– Det finns nya lovande antivirala läkemedel under utveckling och förhoppningsvis kommer det snart att påbörjas kliniska försök. Men innan dessa läkemedel kan testas på människor som har en TBE-infektion behöver vi etablera sätt att identifiera personer som smittats i ett tidigare skede än idag, säger Martin Lagging, professor i klinisk virologi, i pressmeddelandet.

ANNONS

Hoppas kunna bromsa viruset

Därför uppmanar man personer som drabbas av feber inom två veckor efter fästingbett i Västra Götalandsregionen eller i Östergötland att kontakta närmaste infektionsklinik för blodprov.

Förhoppningen är att nya läkemedel ska kunna bromsa viruset tillväxt för den som har blivit smittad.

– Vi har nu börjat etablera ett svenskt nationellt forskningsnätverk och en preliminär klinisk observationsstudie, där vi ska förbättra kunskapen om den tidiga fasen med feber vid TBE och andra fästingburna infektioner. Vårt arbete är nödvändigt för kommande kliniska behandlingsförsök med de nya lovande antivirala läkemedlen mot TBE, säger Martin Lagging.

ANNONS