Saknade kanotisterna i land

Efter ett större sökpådrag hittades en kvinna och ett barn som gett sig ut med kanot från Vita Sannar i Mellerud.

ANNONS
|

En tysk kvinna och hennes tioåriga dotter gav sig av från campingplatsen vid lunchtid på söndagen och skulle ha varit tillbaka vid 18-tiden.

Sjöräddningen larmades av anhöriga vid niotiden, och skickade en sjöräddningshelikopter från Säve, sjöräddningsbåtar från Kållands ö respektive Åmål samt en vattenskoter från räddningscentralen i Åmål.

– Båten från Kållands ö har anlänt precis, och de andra enheterna är snart framme, sa Anders Eriksson, stationsledningsgruppen vid Sjöräddningssällskapet Åmål strax efter klockan 22.

Utanför Vita Sannar finns en skärgård med grunt vatten.

– Därför har vi satt in skotern, som kan gå in där det är grunt. Visst försvårar mörkret, men den nya sjöräddningshelikoptern har bra utrustning att söka uppifrån.

ANNONS

Mycket riktigt upptäckte helikoptern kanoten strax efter klockan 23, i vattnet vid Näs Sannar cirka tre kilometer söder om Vita Sannar. En av sjöräddningsbåtarna kallades till platsen, och kunde lysa vägen så att kvinnan och barnet kunde paddla sig i land.

Där togs de emot av boende, och fick komma in i en sommarstuga. En polispatrull hämtade dem där och körde dem tillbaka till campingen.

– De var helt oskadda och behövde ingen sjukvård. Jätteskönt att de var välbehållna, säger Christer Haglund, räddningsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral i Göteborg.

Varför de tyska turisterna hamnade på villovägar visste han inte.

– Men på eftermiddagen ska vinden från land ha ökat, sedan mojnade den.

ANNONS