Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Saltöfynd styrker polisens teori

Polisen har gjort nya fynd på havsbotten vid Saltö utanför Strömstad.

Som Bohusläningen kunde berätta tidigare i veckan har polisen gjort nya fynd utanför Saltö. Nu kommer uppgifter om att det är en norsk fiskare som gjort fynden och att de styrker polisens teori om hur styckmordet gått till.

Det säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson till GP.

Det var den 7 september förra året som fritidsdykare hittade kvarlevor i ett paket på 14 meters djup vid Yttre Vattenholmen utanför Saltö.

Kroppen var styckad och inte komplett. Efter mindre än två veckor kunde offrets identitet dock fastställas: en tidigare morddömd 64-årig man från Göteborgstrakten.

Två personer är misstänkta för styckmordet, men trots nya dykningar, uppföljningar av tips och förhör har polisen inte

kommit framåt i utredningen.

Tills en vaken norrman gjorde en iakttagelse i samma område som kroppsdelarna påträffades. Det ledde till att Kustbevakningen gjorde nya dykningar förra söndagen.

- Det var en norsk medborgare som var ute och fiskade. Vi bedömde hans iakttagelser som intressanta och beställde hjälp av Kustbevakningen. Vi var med när de dök på den plats som norrmannen anvisade förra söndagen. Då hittade vi som jag bedömer det intressanta saker i mordutredningen, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

Enligt Haraldsson gjordes det nya fyndet på botten i närheten av det område där kroppsdelarna låg inslagna.

- Dykare har letat i området förut och vi har varit nere med obemannade farkoster, men havet är stort. Man behöver veta exakt var man ska gå ner. Jag vill inte gå in på vad det är för fynd vi gjort, men det bedöms som intressant.

Det var dock inga kroppsdelar, enligt Thord Haraldsson.

- Nu pågår olika tekniska undersökningar, efterforskningar och analyser av olika slag. Men fyndet är av den arten och på den platsen att de styrker de misstankar vi haft om att de här grejerna kan ha med mordet att göra, hur det har gått till.

Nu har utredningen fått nytt liv.

- Det pågår en hel del, men det är inget som jag berättar om. Vi jobbar sakta och lugnt så får vi se var vi hamnar. Vi ska ha möte och stämma av med åklagaren nästa vecka, säger Thord Haraldsson.

Den 64-årige mannen frigavs så sent som på vintern förra året efter att ha avtjänat ett sjuårigt straff för mordet på sin före detta fru. Han försvann tre månader senare från sin bostad utanför Göteborg. Marinbiologer drog slutsatsen att paketet med kroppsdelar inte legat på botten mer än en månad. Det bör med andra ord ha hamnat där under början av augusti eller slutet av juli.

Två personer har suttit häktade, men är försatta på fri fot. De är dock fortfarande misstänkta. En av dem har en släktrelation till 64-åringen och den mördade tidigare frun.

De har varit förtegna under förhören och inga nya förhör är planerade, enligt Thord Haraldsson.