Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Sandra Zachrisson från Uddevalla fick kanske årets trevligaste p-bot. Bild: Privat
Sandra Zachrisson från Uddevalla fick kanske årets trevligaste p-bot. Bild: Privat

Sandra fick den kanske trevligaste p-boten i år

Efter en lunch med sambon fick hon syn på den gula lappen fäst på bilens framruta. ”Vafan” tänkte Sandra först, men blev glatt överraskad när hon vände på lappen.
Och det skulle visa sig att hon inte är ensam om att ha fått ett glatt gult besked på framrutan.

Sandras inlägg i den lokala Facebookgruppen fick många att trycka på gilla-knappen. Hon hade varit inne i centrala Uddevalla och ätit lunch med sambon som råkat ta fel registreringsnummer på bilen när han skulle betala parkeringen i appen. När de kom tillbaka till bilen efter lunchen såg de den gula lappen på avstånd och insåg sitt misstag.

– Vafan, vi har ju betalat, tänkte jag. Då gick han in på appen och kollade och såg att han satt upp parkeringen på min bil istället. Sen vände vi på lappen och blev väldigt glada när vi såg att det var en varning istället för en parkeringsbot, säger Sandra Zachrisson.

”Istället för att ge dig en parkeringsanmärkning/kontrollavgift vill vi ge dig möjligheten att kontrollera dina fel och åtgärda det till nästa gång” Bild: Privat
”Istället för att ge dig en parkeringsanmärkning/kontrollavgift vill vi ge dig möjligheten att kontrollera dina fel och åtgärda det till nästa gång” Bild: Privat

Texten på lappen talade sitt tydliga språk. Denna gången blev det ingen bot. Sandra som menar att det ofta pratas negativt om parkeringsvakter ville därför dela med sig av solskenshistorien.

– Min mamma har jobbat som parkeringsvakt och jag tycker de ofta får ta en del skit. De kunde lika gärna gett oss en bot, vi gjorde ju fel. Så jag kände att jag ville dela med mig av något positivt, säger hon.

Brukar ge varningslappar när de gör ändringar

I kommentarsfältet under Sandras inlägg var det fler som berättade att de fått varningslappar istället för parkeringsböter under torsdagen, något som man på trafikkontoret menar är helt i sin ordning.

– Tidigare har vi haft det avgiftsfritt nu under coronapandemin. Det har dock resulterat i att många blir stående med sina bilar i centrum. Därför har vi nu startat med en låg avgift för att få tidsregleringen att fungera igen. Vanligtvis när vi gör ändringar i parkeringsregler så ger vi ut varningslappar istället för böter, det har vi gjort i många år, säger Jörgen, trafikingenjör på Uddevalla kommun.

Han säger att det är en liten avgift på någon enstaka krona i timmen som man kommer ta ut i fortsättningen men att parkeringsvakterna först ger ut varningar när man precis gjort om i reglerna.

– Alla våra parkeringsvakter var nog populära i går. Men så är det, vi slår inte på stora trumman och ger dem böter direkt när vi ändrar i parkeringsreglerna utan först brukar vi ge ut varningslappar för att försöka få folk att göra rätt, säger han.