Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Marith Hesse, ordförande i styrelsen för NU-sjukvården är inte nöjd med läget på akutmottagningen på Näl.

Satsningarna ger inget resultat

"Visst är det frustrerande, men det finns inga snabba lösningar", säger Marith Hesse (M).

De politiker som är ansvariga för akutsjukvården sitter i NU-sjukvårdens styrelse. Marith Hesse (M) är ordförande och hon välkomnar att problemen lyfts upp, för annars kan de inte bli lösta.
- Det är bra att personalen skriver avvikelser när något blir fel, för det betyder att man vill se förbättring och förändring. Sen är det viktigt att avvikelserapporterna följs upp ordentligt ute på verksamheterna så att de inte bara blir skrivbordsprodukter.

För att avlasta akutmottagningarna har flera åtgärder vidtagits. Bland annat har akutmottagningen fått extra resurser, en satsning som hittills inte fått någon effekt.
- Förutom två veckor i början på 2017 kan vi inte se något resultat av satsningarna. Visst är det frustrerande, vi är besvikna att vi inte lyckats bättre, men det finns inga snabba lösningar. Vi måste använda oss av många olika lösningar.

Primärvården orkar inte

En orsak till att akutmottagningen blir överbelastad beror på att primärvården inte riktigt orkar med sitt uppdrag, menar Marith Hesse. För att minska trycket på akuten har NU-sjukvården bland annat lanserat två akutbilar, så kallade single responder, som är bemannade med varsin sjuksköterska. I Uddevalla pågår ett pilotprojekt med ett mobilt vårdteam, en satsning som fått mer resurser för att utvecklas ytterligare.
- Det är svårt att komma in till vården men när man väl är inne är den fantastisk. Vi måste hitta nya vägar in, säger Marith Hesse.

Anställt akutläkare

Även om satsningarna på akutmottagningen hittills inte gett något resultat så hoppas hon på framtiden. En stor del av pengarna har gått till att anställa akutläkare och de kommer inte att bli klara förrän 2018.
- Vi testar nya saker och har en stor förhoppning på satsningen av akutläkare, men det kommer ta flera år innan vi är framme där.
Vissa menar att vi ska lägga ner landstingen och regionerna och förstatliga sjukvården. Vad tror du om det?
- Jag vet inte om det blir bättre av ett statligt styre, om jag ska vara ärlig. Dessutom skulle den processen i så fall ta flera år.