Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Satt häktad för knivattack – får nära 100 000 i ersättning

Mannen häktades, misstänkt för försök till dråp i Strömstad för drygt tre år sedan. Men han friades av domstolen och nu får han ersättning

Det var kring midsommar 2015 som en man blev knivskuren på Oslovägen i Strömstad, sedan han hamnat i ordväxling med ett par personer i en personbil. Mannen tillfogades ett 25 centimeter långt sår på ena sidan av magen och fick köras till Näl. Dock utan livshotande skador och domstolen konstaterade senare att det var mer av slump än något annat som inget livsviktigt organ träffades.

Läs också: Mordförsök i Strömstad

Inledningsvis greps de två män och en kvinna som färdades i bilen. Den ena mannen och kvinnan släpptes senare och misstankarna mot dem avskrevs. Den återstående mannen, då i 30-årsåldern, häktades misstänkt för försök till dråp.

Friades av hovrätten

Han ställdes samma sommar inför rätta och dömdes först av Uddevalla tingsrätt för att ha knivskurit mannen på Oslovägen. Tingsrätten kom fram till att mannen gjort sig skyldig till grov misshandel. Domen överklagades och hovrätten gjorde en helt annan bedömning än tingsrätten och frikände mannen helt. Bland annat eftersom det saknades teknisk bevisning.

Hovrätten beslutade också att mannen skulle släppas ur häktet, där han då suttit i tre månader och 17 dagar.

Förra året begärde den frikände mannen ersättning från Justitiekanslern (JK) för den tid han suttit oskyldigt frihetsberövad. Totalt yrkade han drygt 114 000 kronor i ersättning, det mesta för psykiskt lidande.

JK har nu kommit fram till att mannen är berättigad till ersättning. Dock inte för hela tiden han satt häktad, eftersom han parallellt med detta avtjänade ett fängelsestraff för andra brott, band annat misshandel och våld mot tjänsteman. Mannen beviljas 98 699 kronor i ersättning.