Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
I Mellerud har en SD-politiker lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att reservera vissa bostäder för svenskfödda invåndare. Arkivbild: TT

SD-Motion: Reservera bostäder åt svenskar

Sverigedemokraterna i Mellerud vill reservera kommunala bostäder åt svenskfödda invånare. Det föreslås i en motion till fullmäktige.

Motionen föreslår att kommunen tar fram en beräkningsmodell kring fördelningen av bostäder i det kommunala beståndet. Utgångspunkten ska vara att vissa bostäder bara blir tillgängliga för invånare som är födda i Sverige, eller som det ordagrant står i motionen:

"Låt berörda tjänstemän utifrån Melleruds demografiska profil ta fram underlag för en lämplig procentsats och geografisk fördelning av det totala bostadsbeståndet som kan reserveras för våra svenskfödda medborgare, samt former för det som är juridiskt funktionella".

Motionen tar avstamp i den långa kö till kommunala bostäder, som enligt motionen främst beror på det stora inflödet av asylsökande.

Från förvaltningens sida konstateras att motionen skrider mot diskrimineringslagen som förbjuder kommunala bostadsbolag att göra skillnad på människor.