Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Senaste nytt om polisskjutningen i Göteborg

När polisen stod och pratade med några boende i Biskopsgården i Göteborg blev de beskjutna. En polisman skadades svårt och avled under natten. Ingen är gripen för brottet. Polisen uppger att man fått ”bra vittnesmål”.

Polisen stod på Höstvädersgatan i Biskopsgården strax efter halv 11 på onsdagskvällen och pratade med ett par personer då de plötsligt blev beskjutna. En polis skadades svårt och fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Nu jagar polisen en mördare. Under natten har personer hämtats in till förhör, ingen har dock delgivits misstanke om brott.

Rikspolischef Anders Thornberg uttalade sig under natten. Polisyrket är förenat med risker, men polisen måste fortsätta arbetet med att minimera de riskerna, säger han.

– Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att en kollega har avlidit efter att ha blivit beskjuten under kvällen. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. Jag har pratat med regionpolischefen och delar av övriga polisledningen i region Väst för att säkerställa att de har de resurser som krävs för att kunna lagföra den skyldige, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Vid nio på torsdagsmorgonen höll polisen i Göteborg en pressträff. Regionpolischef Klas Johansson och Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, medverkade.

– Det är naturligtvis en otroligt tragiskt händelse som berör oss alla. Det är en kollega som har omkommit i tjänsten. Ett nationellt beslut är taget om en tyst minut klockan 12 och flaggstänger hänger på halv stång i hela landet, säger Klas Johansson.

Regionpolischef Klas Johansson och polisområdeschef Erik Nord höll en pressträff på torsdagen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Regionpolischef Klas Johansson och polisområdeschef Erik Nord höll en pressträff på torsdagen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Polisen har arbetat hela natten med att utreda skjutningen.

– Det har pågått ett intensivt arbete under hela natten enligt gängse rutiner. Rätt mycket folk har tagits in för förhör under natten. Nu planerar vi för att säkerställa tillräckligt utredningsresurs för att hålla i det här arbetet under tid. Vi har fått löfte från övriga delar av Sverige att få hjälp om vi behöver, säger Erik Nord.

– Det som komplicerar ärendet är att det är en av våra egna som är berörd. Det väcker känslor.

Klas Johansson fortsätter:

– Det är viktigt för oss att parallellt med det här ta hand om våra kollegor. Det kommer krävas trygghetsskapande åtgärder. Vi är beslutsamma om att försöka klara upp det här brottet.

Enligt Nord är den avlidna polismannen en relativt nyutbildad polis i 30-årsåldern. Han hade jobbat i området i omkring ett år.

– Biskopsgården är ett av de områden i Göteborg där det ligger konflikter och pyr. Det var därför de var där och tjänstgjorde, ihop med andra poliser, enligt Nord och tillägger att det är för tidigt för att kunna säga om den avlidna polisen var måltavlan för skjutningen.

Moderatledaren Ulf Kristersson uttalade sig om dödsskjutningen på en pressträff på torsdagsförmiddagen. Enligt Kristersson är det politikernas främsta uppgift att bekämpa den organiserade brottsligheten.

– Det finns inga ord som kan beskriva detta. Alla tänker vi på honom, hans familj, vänner och nära kollegor. Men även på alla andra poliser som nu ser den fulla vidden av vad de utsätts för i den här brottsligheten, säger han.

– Det här är helt förfärligt. Det finns ingen annan politisk uppgift som är lika viktig som att krossa den organiserade brottslighet som terroriserar svenska bostadsområden. Ingen annan politisk uppgift är lika viktig.

”Ett angrepp på vår rättsstat”

Statsminister Stefan Löfven (S) och Mikael Damberg (S), inrikesminister, säger att de med stor sorg och bestörtning tagit emot beskedet att en polis skjutits till döds i tjänsten.

– Ingen ska förlora sitt liv när man gör sitt jobb. Ett angrepp mot en enskild polis är ett angrepp på vår rättsstat och hela vårt demokratiska öppna samhälle, säger Stefan Löfven.

– Å min och regeringens vägnar vill jag uttrycka vårt djupaste deltagande med den dödade polisens familj och kollegor. Vi delar er sorg och ilska.

Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg (S) håller en pressträff i Rosenbad, med anledning av den polis som sköts till döds i Biskopsgården i Göteborg under natten. Bild: Christine Olsson/TT
Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg (S) håller en pressträff i Rosenbad, med anledning av den polis som sköts till döds i Biskopsgården i Göteborg under natten. Bild: Christine Olsson/TT

Inrikesminister Mikael Damberg har under dagen varit i kontakt med rikspolischef Anders Thornberg och har fått en uppdatering om polisens lägesbild och polisens operativa arbete.

– Hela regionen kraftsamlar och det är även en nationell angelägenhet där det finns möjlighet till förstärkningsresurser. Jag vill avsluta med att säga att den personen som har utfört det här fasansfulla ska gripas och lagföras, säger han.

Även talman Andreas Norlén uttryckte på torsdagen sitt deltagande i sorgen efter den avlidne polismannen.

– Jag vill framföra den sorg, vrede och bestörtning jag delar med så många andra. Vi är många som delar er sorg i dag och jag vill framföra ett varmt tack till poliserna som finns för oss när vi behöver hjälp. Ni fortsätter ert arbete även en dag som denna då en kollega betalat det yttersta priset, säger han på en pressträff strax efter 12.

Polisen uppger vid 14-tiden att utredningsarbetet fortsätter och att brottsplatsen på Höstvädersgatan i Göteborg fortsatt är avspärrad.

”Polisen har fått bra vittnesmål och håller på att kartlägga händelseförloppet”, skriver man.

Ingen misstänkt har gripits och ingen sitter heller frihetsberövad.

Den särskilda händelse som inleddes under natten fortsätter på torsdagen.

”Det pågår en intensiv utredning för att kunna gripa och lagföra misstänkt för mord. Polisen arbetar i utredningsdelen med bland annat förhör och genomgång av övervakningsfilm, och genomför just nu dörrknackning. Polisen har samtidigt en hög närvaro och synlighet för det trygghetsskapande arbetet.”

Den avlidne polisen arbetade som områdespolis och färdades under kvällen på moped. Motivet till skjutningen är okänt och en förundersökning gällande mord pågår.