- Vi ser inte att antalet personer som ansluter sig till terrorgrupper i Syrien och Irak avtar. Tvärtom, säger Sirpa Franzén på Säpo till GP.
- Vi ser inte att antalet personer som ansluter sig till terrorgrupper i Syrien och Irak avtar. Tvärtom, säger Sirpa Franzén på Säpo till GP.

Sex män eftersöks nationellt

Sex män med misstänkta kopplingar till extremism jagas nu över hela landet, enligt uppgifter till GP. Enligt polisens underrättelsetjänst är det mycket angeläget att personerna identifieras.

ANNONS
|

Det är Kriminalunderrättelsetjänsten i Stockholm som begärt hjälp från resten av landets polismyndigheter med att identifiera de sex männen som man tror kan befinna sig i Sverige. Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten som rör underrättelsetjänsten ska det finnas en misstänkt koppling till extremism. Varför man jagar männen vill man dock inte gå in på.

–Jag tänker inte kommentera det här fallet överhuvudtaget. Vi återkommer senare under fredagen, säger Towe Hägg, presstalesperson för Stockholmspolisen när GP ringer upp under torsdagen.

Inte heller Säkerhetspolisen vill gå in på vilka de sex männen är och varför de eftersöks.

–Jag kan inte kommentera eller bekräfta ett sådant ärende. Men Säpo och polisregionerna har ett dagligt samarbete vad gäller ärenden som rör extremism och terrorism. Utan ett sådant aktivt samarbete skulle vi inte lyckas. Vi har flera pågående utredningar och rent generellt följer vi framför allt upp personer med kopplingar till terrorgrupper i Syrien och Irak, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

ANNONS

De sex männen som just nu eftersöks, är de kopplade till någon grupp i just detta område. Till exempel IS?

–Det kan jag inte ge någon information om i dagsläget, säger Sirpa Franzén.

Sedan 2012 har 280 personer rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till stridande terrorgrupper som Islamiska staten. I dag beräknar man att 125 stycken av dem är kvar. Samtidigt vet man att en stor grupp har återvänt till Sverige. Enligt Säpo rör det sig om 115 personer som redan nu befinner sig i landet.

–Personer som har eller planerar att återvända från terrorgrupper följer vi noga upp. Bara för att de återvänder behöver det inte betyda att de utgör en omedelbar risk här i Sverige. Men det är givetvis en prioriterad grupp, säger Sirpa Franzén på Säpo.

Enligt Sirpa Franzén så ser man att det är färre som återvänder till Sverige efter att ha anslutit sig till Islamiska staten i Syrien och Irak. En av anledningarna kan vara att IS blir allt mindre benägna att låta anhängare lämna gruppen.

–Det stämmer. Samtidigt så fortsätter rekryteringen. Vi ser inte att antalet personer som ansluter sig till terrorgrupper i Syrien och Irak avtar. Tvärtom, säger Sirpa Franzén till GP.

ANNONS

Just nu pågår flera stora utredningar kopplade till extremism och terrorism. I juni gjorde Säpo tillslag på två platser under samma dag. Ett i Örebro mot en person som misstänks för rekrytering till terrorgrupper samt ett i Stockholmsområdet där en person misstänkts för så kallad terrorutbildning. Det senare fallet kommer troligtvis leda till åtal innan jul, enligt Sirpa Franzén.

Även i Göteborg utreds ett fall. Här handlar det om tre personer som är misstänkta för terroristbrott genom mord som ska ha begåtts i Syrien under 2013. Två av de misstänkta är svenska medborgare och bosatta i Göteborgstrakten. Den tredje är internationellt efterlyst.

Enligt Sirpa Franzén på Säkerhetspolisen så har mycket kunnat utredas tack vare ett nära samarbete mellan de olika polisregionerna och Säpo.

–Sådant här arbete bygger på samarbete. Terrorism och extremism är något oerhört viktigt som vi måste ta på allvar, säger Sirpa Franzén.

Läs också: Göteborgspolis har egen plan mot IS-rekryteringen

2012 började Säpo registrera resor från Sverige till Syrien och Irak.

Sedan dess har 280 personer rest från Sverige för att ansluta sig till terrorgrupper i länderna.

Enligt Säpochefen Anders Thornberg finns en våldsbejakande islamistisk miljö i Sverige som attraherar folk att åka.

40 av de som anslutit sig till terrorgrupperna har dödats i strid.

125 av dem är kvar i regionen kring Irak och Syrien. 90 stycken är män där en stor andel har deltagit i strider.

Resterande 35 är kvinnor. De har inte deltagit i några strider vad Säpo kunnat se.

115 har återvänt till Sverige. Samtliga är identifierade av Säpo.

Källa: Säpo

ANNONS