Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild: IS i Mosul.  Bild: STR
Arkivbild: IS i Mosul. Bild: STR

Sju västsvenska kommuner kan få ta emot IS-återvändare

Totalt 41 kommuner har bjudits in till ett möte hos Centrum mot våldsbejakande extremism, CVE för att få information om hur de ska hantera återvändare. Sju av kommunerna ligger i Västsverige, skriver SVT.

Listan kommer från Centrum mot våldsbejakande extremism och bygger på uppgifter från Säkerhetspolisen, som SVT tagit del av. Det rör sig om 41 kommuner som tros behöva ta emot personer som har rest till IS-kontrollerade områden.

– Antingen handlar det om personer som finns på plats i Syrien och kan vara på väg hem, eller så har de redan kommit hem, säger Anders Kretz, senior rådgivare på Center mot våldsbejakande extremism till SVT.

Kommuner bjuds in till informationsmöte

Runt 300 personer har sedan 2012 rest till konfliktområden och ungefär hälften av dem tros redan ha återvänt till Sverige. Av de som är kvar befinner sig många, inklusive kvinnor och barn, i läger i kurdiskt kontrollerade områden i Syrien. Den kurdiska ledningen vill lämna över dem men väntar på garantier på att Sverige kommer att ta emot dem.

Informationsmötet på CVE ska hållas 24 april och syftar till att informera kommunernas personal om den gällande lagstiftningen kring återvändare.

Kommuner har exempelvis ett ansvar att se till att barn inte far illa. När information om familjer som återvänt från IS-kontrollerade områden kommer till Säpos eller Polisens kännedom ska en orosanmälan göras till socialtjänsten för bedömning av barns behov och skydd.

Kommuner kan också erbjuda stöd till vuxna men det bygger på frivillighet.

Säpos lista över kommuner som kan få ta emot IS-återvändare:

Arvika

Alvesta

Boden

Botkyrka

Borås

Emmaboda

Filipstad

Gävle

Göteborgs stad

Halmstad

Hallsberg

Huddinge

Järfälla

Jönköping

Karlskrona

Kristianstad

Knivsta

Kungsör

Landskrona

Lund

Lidingö

Lidköping

Linköping

Malmö

Mark

Nacka

Norrköping

Partille

Stockholm

Sundbyberg

Sandviken

Strömsund

Södertälje

Upplands väsby

Umeå

Uddevalla

Vansbro

Växjö

Västerås

Åsele

Örebro

Källa: SVT