Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Skogsbrand rasade utanför Strömstad

Räddningstjänst och polis kallades till en skogsbrand vid Blomholm öster om Strömstad under onsdagseftermiddagen. Branden är nu inringad och ett träd som fallit över en elledning är troligtvis vad som utlöst branden. Fortfarande på torsdagsmorgonen var räddningstjänsten på plats.

Larmet om skogsbranden kom till SOS strax innan klockan 14 på onsdagseftermiddagen. Räddningstjänsten hade ett 20-tal brandmän på plats och blev understödda av polisen som spärrat av vägen under räddningsinsatsen. Även MSB:s helikoptrar stod reda att vattenbomba men enligt Håkan Baatz, insatsledare på Strömstads räddningstjänst har det inte behövts.

– Vi har ringat in branden och förhindrar spridning just nu men det brinner fortfarande i mitten av området. Vi arbetar från en kant och inåt i området, sa han vid 17.30-tiden på onsdagen.

Träd föll över ledning

Brandmän från Strömstad, Tanum och Munkedal var på plats för att förhindra brandens spridning och redan under eftermiddagen stod det klart att de skulle bli tvungna att vara kvar under hela natten.

Ellevios störningscentral meddelade klockan 14.30 att hundratals hushåll stod utan ström efter att ett träd fallit över en ledning. Enligt räddningstjänsten är det troligtvis detta träd som orsakat branden.

– Det är kalhygge och gran och barrträd som brinner. Det finns ett boende i närheten med de är ingen spridningsrisk för deras del, förklarade Håkan Baatz.

Polisen spärrade vid 17-tiden av länsväg 1055 vid Svingen och Storskogen under räddningsinsatsen och var på plats för trafikreglering.

På plats hela natten

Vid 19-tiden meddelade Håkan Baatz på räddningstjänsten att även om man hade läget under kontroll så pågick släckningsarbetet.

– Vi har fortfarande en hel del glödbränder inne i det avbrända området och vi håller på med aktiv släckning inne i brandhärden. Det är en del stubbar och rötter och branden håller på att gå ner i backen vilket vi måste hantera.

Det arbetet fortsatte sedan under hela natten, och räddningstjänsten har haft sju personer på plats som aktivt arbetat med branden.

– Det är glödhärdar inne i brandområdet och det kommer det finnas i flera dagar, säger Håkan Baatz vid sjutiden på torsdagsmorgonen.

– Nu är det sex personer här. Vi har precis haft personalbyte vi kommer troligtvis vara kvar här halva dagen, och sedan försöka lämna över till markägaren.

Inga personskador har rapporterats i samband med branden men ett skjul och en husvagn har bland annat brunnit ner. Enligt räddningstjänsten har 4,7 hektar mark brunnit. Som mest stod 761 elkunder utan el i Strömstad och Tanum på grund av trädet som föll över elledningen.