Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Skogsbrand utanför Strömstad

Strax innan halv sex kom ett larm om skogsbrand i Valbäck, Näsinge. Flera inringare ska ha sett gråsvart rök.

SOS larmades under måndagseftermiddagen om misstänkt skogsbrand i Strömstad nära norska gränsen. Flera personer ska ha ringt till SOS efter att ha sett gråsvart rök.

Vid 18.30 har SOS-alarm fått in information om att räddningstjänsten vill ha en tankbil till platsen. Räddningstjänst från Strömstad och Skee var först på plats och har efter det även fått hjälp utav räddningstjänst från Tanum.

– De önskar ha ut tankbilar till platsen. De har även bett Norge om hjälp men de har själva två skogsbränder nu så de kunde inte bistå med någon hjälp, säger Anders Westlund, teamledare på SOS-alarm.

Vid 20.15 ansågs läget vara under kontroll.

– Branden är inringad och man beräknar att man kommer vara kvar 3-4 timmar till. Sedan kommer man ha eftersläckningsarbete hela natten, säger Gunnar Åhlén, chef i beredskap på räddningstjänsten i Strömstad.

Vad som orsakat branden är i nuläget oklart men det har brunnit i en kraftledningsgata och varit strömavbrott i området under kvällen.

Reporter på plats Marita Adamsson pratar med flera brandmän som berättar att de har åkt ner till ett litet tjärn cirka 300 meter från branden som de pumpat upp vatten ur. Tankbilarna har sedan transporterat vattnet vidare och från en annan punkt på vägen har man haft slangar genom skogen fram till brandplatsen.

Där går flera brandmän och vattnar rykande askhögar för att förhindra att elden flammar upp igen.

- Vi kallar alltid ut en stor styrka i sådana här lägen eftersom det är så torrt, säger Mikael Anneflod och Assar Malmqvist från Tanums räddningstjänst, som är avdelade för eftersläckning i en del av området.