Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Skogsbranden utanför Strömstad spred sig över fem hektar

Skogsbranden som uppstod under onsdagen mellan Blomsholm och Näsinge i Strömstads kommun spred sig över fem hektar. Eftersläckningsarbetet pågår fortfarande under torsdagen.

Dagen efter branden ligger markområdet svart av sot. På sina ställen pyr det fortfarande av rök och flera brandmän fortsätter eftersläckningen.

– Det finns fortfarande glödhärdar i marken, uppger Håkan Baatz, insatsledaren på Strömstads räddningstjänst, under torsdagsförmiddagen.

LÄS MER: Skogsbrand rasade utanför Strömstad

Han uppger att det inte finns någon spridningsrisk och att eftersläckningen kommer att pågå under torsdagen, med målet att överlämna övervakningen till markägaren.

– Vi jobbar med den inriktningen i alla fall, säger Baatz.

"Då hade det dragit i väg fort"

Marken är till största del ungskog, men ska enligt Baatz inte vara någon produktiv mark. Branden ska ha orsakats genom gnistbildning efter att ett träd blåst ner över en elledning.

Östanvinden gjorde att branden spred sig upp mot ett berg och fick ett naturligt stopp vid ett stup på några meter.

– Hade det blåst åt andra hållet, då hade det istället spridit sig över kalhygget, där de avverkat skogen. Hade branden fått fäste där, då hade det dragit i väg fort, förklarar Jonas Jörgensson, en av brandmännen som finns på plats under torsdagen.

Han berättar att omkring 25 brandmän från räddningstjänsten i Strömstad, Tanum och Munkedal bekämpade branden under onsdagen.

– I natt var det fyra man på plats och nu är vi också fyra, säger han.

"Farligt för brandmännen"

Branden hade tagit sig upp i en del av träden, men enligt Jörgensson var det förhållandevis begränsat.

– Man vill undvika toppbränder, för då sprider sig elden mellan trädtopparna och då går det fort och det blir farligt för brandmännen, förklarar han.

Det var strax före 14-tiden på onsdagen som larmet om skogsbranden inkom till SOS alarm.

– När vi kom till platsen var det öppna lågor och rökigt i hela området, förklarar Daniel Östby, brandman på Strömstads räddningstjänst.

MSB hade helikoptrar som stod redo att vattenbomba, men Enligt Håkan Baatz, behövdes det dock aldrig.

Ellevios störningscentral meddelade klockan 14.30 på onsdagen att drygt 300 hushåll stod utan ström. Under torsdagsförmiddagen är Vattenfall på plats för att byta ut elstolpen och montera fast ledningarna igen.

– Det kommer att ta ett par timmar. Vi räknar med att hinna med det under dagen i alla fall, uppger Tobias Karlsson, från Vattenfall.