Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anna Vinblad, Helena Andersson, Zorka Foltin, Burim Krasniqi, Jela Peternel, Fatmive Murseli och Crina Promintz från hemtjänsten Skogslyckan söder tog emot Värdegrundspriset 2018. Bild: Foto: Uddevalla kommun

Skogslyckan vann värdegrundspris

11 berättelser skickades in till årets tävling av värdegrundpriset. Med en berättelse om hur en människas livssituation lyckats ändrats av hemtjänsten, vann Skogslyckan söder årets pris.

Värdegrundspriset inom vård och omsorg tilldelas hemtjänstgruppen Skogslyckan söder efter deras berättelse om hur en tidigare isolerad man fick tillbaka livsgnistan. Besök av hemtjänsten ledde till att förtroende sakta byggdes upp mellan personal och mannen.

– Det är jätteroligt att min personal får värdegrundspriset, jag är väldigt glad och stolt över vår verksamhet. Vi arbetar för att alla människor ska få ett värdigt liv. Det är inte alla som ser att de har ett behov av hjälp – då gäller det att vinna deras förtroende, säger Anna Vinblad, enhetschef hemtjänsten Skogslyckan söder, i ett pressmeddelande.

"Lyckats ändra en människas livssituation"

Juryns motivering till vinnaren av Värdegrundspriset 2018:

”Den här berättelsen berör då den beskriver hur arbetsgruppen lyckats ändra en människas livssituation. Personalens förmåga att skapa tillit och trygghet, vara lyhörda och tålmodiga har givit resultat i form av en ny vardag för den enskilde. Det blir tydligt att arbetet med att stötta personer till ett värdigt liv och att känna välbefinnande gäller för alla, men det finns olika vägar att nå fram. För att lyckas med det krävs en arbetsgrupp som är väl förankrad i de båda värdegrunderna, vilket Skogslyckan Söder hemtjänst tydligt visar att de är.”

Juryn består av undersköterskor, enhetschefer, avdelningschef och politiker i socialnämnden.

Andrapris gick till Petra Lahe, Herrestads hemtjänst - Att få sovmorgon om det är det man önskar (nominerad av Trygghetslarmet).

Tredjepriset delades mellan Rosenhäll 3C, "Tänk att få ha det så bra!" och Österängen 6:1, "En mer fungerande vardag – för alla".