Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skolor förbereder sig inför en större spridning av coronaviruset. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Skolor förbereder sig inför en större spridning av coronaviruset. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Skolor rustar inför coronautbrott: "Vi är förberedda"

På grund av coronasmittan rustar nu skolförvaltningarna i Bohuslän inför flera tänkbara scenarion. I Munkedal har en studiedag arrangerats om och utbildningsförvaltningen har nu gått in i stabsläge.
– Vi har beredskap, säger Liselott Sörensen Ringi, chef vid utbildningsförvaltningen i Munkedal.

Västra Götalandsregionens avdelning för smittskydd konstaterade på torsdagen att det finns tecken på att coronasmittan nu sprids i samhället. I takt med att antalet insjuknade i Europa ökar har både Danmark och Norge beslutat att stänga alla skolor och förskolor för att förhindra att smittan sprids ytterligare.

I Sverige håller skolorna fortsatt öppet, meddelade utbildningsminister Anna Ekström på torsdagskvällen. Däremot förbereder regeringen en förordning som ska beslutas på fredagen och som ger skolornas huvudmän större makt att förändra verksamheten.

I Bohuslän förbereder sig skolförvaltningarna för flera möjliga scenarion gällande coronasmittan. I Munkedal har utbildningsförvaltningen gått in i stabsläge.

– Vi har beredskap att hantera olika scenarion. Det kan vara om många i personalen kommer bli sjuka, vad gör vi då? Det är egentligen det som man behöver ta höjd för. Men regeringen kan också fatta beslut så vi håller oss hela tiden uppdaterade om läget, säger Liselott Sörensen Ringi, chef vid utbildningsförvaltningen i Munkedal.

Förvaltningschef barn och utbildning samt kultur och fritid i Munkedals kommun. Bild: Maja Nilsson
Förvaltningschef barn och utbildning samt kultur och fritid i Munkedals kommun. Bild: Maja Nilsson

"Viktigt att det inte blir panikkänsla"

Munkedals skolor har även sett till att informera genom affischer i skolorna hur man kan undvika att bli smittad. Dessutom uppmanas kommunens anställda att hålla digitala möten i den mån det är möjligt. En studiedag för kommunens förskolelärare har behövt arrangeras om till att hållas i mindre grupper för att undvika smittorisker.

Liselott Sörensen Ringi känner att utbildningsförvaltningen är väl rustade.

– Det är viktigt att det inte blir panikkänsla kring det här. Vi är förberedda inför olika scenarion och det viktiga nu är att planera och informera åt båda håll. Mellan förvaltning, rektorer och vårdnadshavare, säger hon.

Även i Lysekil följer kommunen folkhälsomyndighetens riktlinjer. Utbildningsförvaltningen har inte vidtagit några direkta åtgärder mer än att ständigt hålla sig uppdaterade om lägesbilden.

– Vi har inget stabsläge men däremot har vi en beredskap i detta genom att vi på central kommunnivå har ständiga uppdateringar och i händelse av att något händer så vidtar vi åtgärder utefter det, säger chefen för utbildningsförvaltningen i Lysekil, Lennart Olsson.

Rykten sprids

I Uddevalla har ryktesspridningen om coronasmitta på olika skolor börjat. Både gällande Agnesbergsgymnasiet och Norgårdenskolan. Men enligt Susann Magnusson, medicinskt ansvarig inom elevhälsan i Uddevalla, behöver man som förälder inte vara orolig för att släppa iväg sina barn till skolan.

– Jag hör också att det går mycket rykten och folk känner oro men det är så att personerna som får infektionen har samma sekretesskydd som alla andra så det jag kan säga är att om det skulle vara så att det finns drabbade som berör våra skolor och det är på ett sådant sätt så att kommunen bedömer att det krävs åtgärder så kommer smittskyddet höra av sig till oss, med det har inte skett, säger hon.

LÄS MER: Falsk artikel sprids i sociala medier – ser ut att vara från Bohusläningen

Hon berättar att skolorna i Bohuslän inte vidtagit några särskilda åtgärder hittills men att de är väl förberedda på om läget skulle ändras. Exakt vilka situationer de förbereder sig inför vill hon dock inte gå ut med.

– Jag skulle i nuläget inte vilja uttala mig om hur vi planerar, men vi har regelbundna möten med en beredningsgrupp.

Är det inte bättre att gå ut med information om exakt vad ni förbereder er på och vara transparenta för att förhindra ryktesspridning?

– Det kanske vi kan göra imorgon. Det jag kan säga är att vi har regelbundna möten med beredningsgruppen och ledningen, det pågår aktiviteter dagligen i någon form.

"Synd inte kommunen berättar"

Uddevalla kommuns agerande kritiseras av en förälder som Bohusläningen varit i kontakt med. Hon har barn med astma som studerar i en skola i kommunen och är orolig att de ska smittas.

– Jag har fått höra via omvägar att en annan elev på skolan blivit smittad av corona. Det är synd att kommunen inte går ut och bekräftar eller informerar om att det förekommit, det blir en oro som man inte ska ha. Det är bra att tänka på gamla men det är bra att tänka på barnen i riskgruppen också. Vi kommer nog ha hemma barnen en vecka till, säger hon.

LÄS MER: Många astmatiker oroliga för coronaviruset

Trots skolplikten?

– Jag får tänka på mina barns hälsa i första hand och känner jag då att jag inte kan lita på kommunen är det bättre att tänka själv.

Men enligt Susann Magnusson finns ingen anledning till oro bland vårdnadshavare.

– Jag tycker inte man ska vara särskild orolig. Definitivt inte mer orolig att de smittas i skolan än någon annan plats man rör sig.