Jakten efter vargen som fångades på bild på Orust av läsaren Ulf Jedborg utvidgas nu även till Tjörn.
Jakten efter vargen som fångades på bild på Orust av läsaren Ulf Jedborg utvidgas nu även till Tjörn. Bild: Ulf Jedborg

Skyddsjakten utvidgas efter det nya vargangreppet på Tjörn

Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutade under måndagen att utvidga jaktområdet för skyddsjakt efter varg även till Tjörns kommun. Detta efter att samma varg som tidigare ska ha angripit och dödat får på Orust tros ha gjort ett nytt angrepp på grannön.

ANNONS
|

Det meddelade länsstyrelsen under måndagseftermiddagen efter att flera får blivit attackerade i närheten av Kållekärr i mitten av förra veckan.

LÄS MER:Ny vargattack – nu på Tjörn

LÄS MER:Ny vargattack på Orust – skyddsjakt inleds

Enligt Regina Gentsch, vilthandläggare vid länsstyrelsen, handlar det om tolv får som då ska ska ha blivit angripna och dödade på ett likartat sätt som tidigare i juli på Orust.

– Vi gör därför bedömningen att det handlar om samma varg och har därför beslutat om utvidgad skyddsjakt då vi ser sannolikheten som stor att angreppen annars fortsätter så länge vargen finns kvar på öarna, säger hon till Lokaltidningen STO.

En jaktledare har nu därför utsetts även på Tjörn som tillsammans med den tidigare utsedda jaktledaren på Orust ska samordna sökandet efter vargen som under tre veckor i juli ska ha gått till attack vid fyra tillfällen på Orust.

ANNONS

– Vi har ännu inte fått in alla provsvar, men av de vi fått in har vi kunnat konstatera att det rör sig om en ung hanvarg av skandinaviskt ursprung, uppger Regina Gentsch.

Övriga analyser har ännu inte gett svar på art- eller individnivå, men då vargen av länsstyrelsen inte bedöms inte vara genetisk viktig har man beslutat om skyddsjakt till och med den 15 augusti, varefter ett nytt beslut måste tas om jakten ska kunna fortsätta.

LÄS MER:Varg på Orust: ”Jag trodde först att det var en stor, vit hund”

ANNONS