Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Regnskurarna avlöser varandra och så kommer det fortsätta den närmaste tiden. Bild: Jonas Lindstedt Bild: Andreas Olsson

Slut på sommarvärme – regnet är här för att stanna

Efter regn kommer – mer regn. Vädret de kommande dagarna är en dyster prognos för västsvenskar som föredrar sol. Enligt meteorologen Per Holmberg är det även slut på högsommarvärme för i år.
– Så varmt som det var i slutet av augusti kommer det nog inte bli igen i år, säger han.

Den senaste veckan har kantats av regnskurar under större delen av dygnets timmar. Och så ser det även ut att fortsätta de närmsta dagarna. Under torsdagen rör det sig framförallt om skurar som passerar över staden.

– Det blir ganska molnigt, men solen kan bryta igenom då och då, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Med högsommarvärmen färskt i minnet blir det nu betydligt kallare. Temperaturen de kommande dagarna kommer ligga på mellan 13 och 14 grader.

– Den sjunker något under natten med runt 10 till 9 grader som kallast. Är man lite längre in i landet kan det sjunka ytterligare, säger Per Holmberg.

Risk för åska i helgen

Det kalla regniga vädret fortsätter sedan under helgen. Under fredagsmorgonen ser ett nytt område med regn och skurar ut att rulla in. Längs kusten kan det även bli blåsigt under kvällen.

– Det är en hel del regn, och det kan bli kraftigare under kvällen. Under lördagen blir det mer skurar och möjligtvis lite sol mellan varven.

Lokalt kan det röra sig om relativt stora mängder regn och det går inte att utesluta att översvämningar kan ske på sina håll. Men Per Holmberg påpekar att jämfört med regnovädren som varit i augusti är det inga jättemängder. Däremot finns det risk för åska under lördagen.

– Det är ett lågtryck som ligger snurrar och då är luften lätt, vilket gör att den har en förmåga att röra sig vertikalt uppåt, då kan det bli åska. Det är fortfarande relativt varmt i havet också, säger han.

Slut på sommarvärme

Även om den kalla luften ger känslan av att hösten är här stämmer det inte riktigt.

– Efter det varma slutet på augusti tycker jag att det känns som det. Men för att det ska vara höst ska medeltemperaturen vara under 10 grader fem dagar i rad, och det ser det inte riktigt ut att bli, säger Per Holmerg.

Men högsommarvärmen ser det ut att vara slut på för i år.

– Så varmt kommer det nog inte bli igen i år, men det kan komma någon släng med runt 20 grader, det är inte ovanligt i september. Men vi ser inga tendenser alls till det i nuläget.

Nästa vecka visar prognosen överlag på ostadigt väder.

– Det ser väldigt ostadigt ut med regn, skurar och kall luft som passerar. Men tillfälligt kan det bli sol under dagen, säger Per Holmberg.