Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild Smögenbron. Bild: Lasse Edwartz
Arkivbild Smögenbron. Bild: Lasse Edwartz

Smögenbron i Sotenäs ska renoveras och bli säkrare

Smögenbron står inför renovering och upprustning de kommande åren. Även ett anti-suicidskydd planeras att sättas upp på bron. Nu pågår planering och exakt vad det kommer att kosta är ännu inte klart. Klart är däremot att vägarbete under sommartid är uteslutet.

Under 2020 ska en rondell byggas vid påfarten till Smögenbron från fastlandssidan. När rondellen är färdigbyggd ska omfattande reparationsarbeten på Smögenbron påbörjas.

Abbi Tehyrell, projektledare på Trafikverket säger att upphandlingen börjar under 2020 och byggstarten sker i vintern 2021. Arbetena på bron kommer att pågå i tre etapper under perioden 2021-2023.

Smögenbron ska bland annat förstärkas och få ny belysning.

– Vi kommer bland annat förstärka bron för att det blir säkrare, utbyta kantbalken, göra isolering och beläggning och ger en ny belysning, säger Abbi Tehyrell.

Arbetena på bron kommer att pågå i tre etapper under perioden 2021-2023. Inför renovering kommer även sättas upp anti-suicidskydd (hoppskydd) på bron.

– Trafikverket vill eliminera risken för eventuella självmord på Smögenbron och därför planerar vi att sätta upp ett hoppskydd, säger Abbi Tehyrell.

Inga arbeten under somrarna

Att renovera en bro medför en hel del trafikstrul. Det kommer att bli komplikationer på vägarna på bron. Trots att de flesta broprojekten utförs sommartid kommer inga arbeten att ske under somrarna på Smögenbron på grund av stor ökning av trafik.

– Trafiken på Smögenbron ökar väldigt mycket under sommartid. Värsta veckorna är vecka 25- 35 när drygt 11000 fordon passerar bron. När man ser på årsdygnstrafiken kan man säga att det fyrdubblas jämfört med andra säsonger under året, säger Abbi Tehyrell.

Abbi Tehyrell konstaterar att Kungshamn är ett område som lockar många turister under sommaren och därför trafiken ökar ovanligt på den tiden.

– Under sommaren stannar många bilar över Smögenbron och ta bilder. Många svenskar har också sina sommarstugor i området. Dessutom sker många festivaler och konserter i närheten som lockar turister för att besöka Sotenäs. Byggarbeten kommer också skapa en ovanlig trafiksituation och framförallt ett problem för polisen, räddningstjänsten och ambulansen, säger Abbi Tehyrell.

Det är inte tydligt än hur mycket projektet kommer kosta, men Abbi Tehyrell säger att hela projektet kan kosta över 50 miljoner kronor.