Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från snöfall i Uddevalla 2018. Bild: Andreas Olsson
Bild från snöfall i Uddevalla 2018. Bild: Andreas Olsson

SMHI klass 1-varnar för snöfall

Våren har just kommit till Bohuslän – men nu klass 1-varnar SMHI för snöfall. Under natten till tisdag och under morgondagen väntas det komma drygt fem centimeter snö.
– Det kan ställa till det i biltrafiken, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

I fredags konstaterade SMHI att våren är här. Men nu, bara dagar senare, väntas alltså vinterväder för första gången i år.

– Det är ett nederbördsområde som drar sig in under natten över de västra delarna av Götaland på grund av ett lågtryck, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

LÄS MER: SMHI varnar för nya översvämningar

Klass 1-varnar

Snöfallet kommer natten till tisdag och förväntas byggas på under tisdagsmorgonen och förmiddagen.

– Sen kommer det nog vara tidvis fall av snö och blötsnö till sent på onsdag, det rör sig långsamt och för med sig massa nederbörd, säger Max Lindberg Stoltz.

LÄS MER: Snöröjningen kostar för kommunerna – trots utebliven snö

Snöfallet väntas påverka trafiken så pass mycket att SMHI nu går ut med en klass 1-varning som gäller från och med tisdagsmorgonen.

– Vi varnar för intensiteten och inte för den totala mängden, det väntas omkring fem centimeter och det kan låta lite men eftersom vi har haft en säsong med väldigt milt väder utan snöfall kan det ställa till det för biltrafiken.

Våren stannar

Temperaturen väntas ligga runt noll grader hela veckan.

– Det kan göra att snön ligger kvar, men det ser ut som att det kan bli blöta inslag under tisdagsmorgonen.

I fredags konstaterade SMHI att den meteorologiska våren är här, men vintervädret som nu kommer kan inte förändra årstiden i sig, förklarar Max Lindberg Stoltz.

– När våren väl kommit kan den inte hoppa tillbaks, det blir vår med en kall period. Vi backar inte i årstiderna, säger han.