SMHI:s varning kvar – ihållande regn över Bohuslän

Nattens regnväder fortsätter ligga över Bohuslän även under torsdagen. SMHI:s klass 1-varning ligger kvar och regnmängden förväntas motsvara ungefär hälften av vad som faller under hela september i vanliga fall.

ANNONS
|

På onsdagen varnade SMHI för stora regnmängder över Bohuslän och räddningstjänsten förberedde sig på översvämningar. Efter sommarens kraftiga översvämningar, främst i Sotenäs, Lysekils och Tanums kommuner, stod räddningstjänsten redo.

Men på torsdagsmorgonen hade de värsta delarna av regnet dragit förbi Bohuslän, enligt SMHI.

– Just nu är det ganska intensivt över norra Bohuslän och in över Dalsland. Men det ser ut att röra sig norrut, det värsta har redan varit och nu kommer det röra sig bortåt, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI, strax innan åtta på torsdagen.

Regnet väntas dock inte avta förrän under fredagsmorgonen. Klass 1-varningen består över Västra Götaland och mellan onsdag kväll och tidig fredag väntas regnmängder som motsvarar hälften av det som normalt faller under hela september.

ANNONS

– Det kommer mellan 35 och 50 millimeter, det går att jämföra med vad det brukar regna i Bohuslän en normal septembermånad – mellan 70 och 100 millimeter. Det är ändå en märkbar del av det, säger Schildt som samtidigt varnar för att det kan bli blåsigt under dagen:

– Det kan blåsa upp till hårda vindbyar. När det är både blåst och regn kan det kännas lite otrevligt.

Uddevallaborna tar regnet med ro

När Bohusläningen ger sig ut i Uddevalla för att se hur folk på stan hanterar regnovädret verkar de flesta ta det hela med ro.

Vid Kampenhof står David Svensson. Han störs inte mycket av vädret, utan berättar att han planerar att ge sig ut och bada i Skeppsviken senare under dagen. David Svensson beskriver sin hobby som lite speciell och berättar att han brukar ge sig ut och simma i de flesta väder – med våtdräkt och flytväst.

– Jag har gjort det här i tio år och har mycket säkerhetsutrustning, säger han.

Vid Kungstorget kommer Lena Wasshede gående. Med ett leende berättar hon att hon kommer från Studiefrämjandet där hon tillsammans med en kompis återstartat en stickstuga efter ett och halvt års pandemiuppehåll. Vädret tar hon med ro.

– Det går helt okej. Jag brukar inte klaga över vädret. Jag skulle haft regnbyxor också bara, säger hon med ett skratt.

ANNONS

Lite längre upp längs gatan fortskrider det stora stenläggningsarbetet som pågått under de senaste månaderna. Johan Fredriksson arbetar tillsammans med kollegorna Assad Quhi och Emil Hallqvist med att anordna en provisorisk entré till en av affärerna på gatan på grund av allt vatten som samlats utanför. Han menar att anläggningsarbetarnas arbetssätt inte förändras särskilt mycket, trots ihållande regn och blåst.

– Nej det är mest mentalt. Det är bra att det inte är för torrt, för då dammar inte gruset, säger han skämtsamt.

Morgontrafiken kan påverkas

Största mängden regn föll över södra Västsverige under natten. SMHI har varnat för att morgontrafiken kan påverkas av stora vattensamlingar på vägarna. Även dagvattenledningar riskerar att bli överfyllda och källare kan svämmas över.

Räddningstjänsten i Storgöteborg hade under de tidiga morgontimmarna inte fått in några larm om översvämningar.

Regnet började dra in över norra Halland vid 21-tiden och rör sig åt nordost.

– Regnet kommer att nå upp över delar av Svealand, som Värmland och Södermanland, men då är det inte lika stora mängder och det ligger inte kvar lika länge. Under eftermiddagen mattas det av väster ifrån, säger Mikaela Dahlström vid femtiden till TT.

I Skagerack samt på Vänern och Östersjön är kulingvarningar utfärdade, med vindar på 15 m/s, vilket kan vara farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg.

ANNONS
ANNONS