Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under fredagen väntas hårda vindar i Bohuslän. Bild: Lasse Edwartz
Under fredagen väntas hårda vindar i Bohuslän. Bild: Lasse Edwartz

SMHI varnar för mycket hårda vindar

På fredagen blåser det rejält längs kusten och SMHI har utfärdat en klass 1 varning. Tågtrafik på Bohusbanan har ställts in. Orelaterat till vädret kommer även Uddevallabron vara avstängd under fredagen för underhållsarbete.

På fredagen blåser starka vindar över Bohuslän och det väntas bli som värst timmarna runt och efter lunch.

Redan vid 06.00 har väderstationen på Väderöarna uppmätt byvindar upp emot 22 meter sekund och de vanliga vindarna väntas nå över 20 meter sekund under dagen.

SMHI har utfärdat en klass 1 varning, som gäller för vindbyar över 21 meter per sekund. För en klass 2 varning krävs vindbyar upp emot 25 meter per sekund, vilket på fredagsmorgonen verkar kunna bli aktuellt på vissa platser längs kusten.

– Det kommer öka på nu under förmiddagen och är nästan gränsfall till klass 2 över havsbandet. Medelvind ser ut att bli upp till 20 meter sekund över Skagerakk och kommer vara som värst mellan 11 och 15, säger Therese Fogman, meteorolog på SMHI under fredagsmorgonen.

Tågtrafik inställd

På grund av de hårda vindarna har Trafikverket och SJ beslutat att dra in tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad. Bussar ersätter trafiken på sträckan.

Uddevallabron är alltid i riskzonen att stängas vid dåligt väder, men det kommer den göra oavsett på fredagen. Trafikverket meddelar att det ska utföras underhållsarbete på bron mellan 09-16 och att all trafik kommer att ledas om under perioden.

Kan bli snö på söndag

Vindarna kommer avta under eftermiddagen och det värsta av regnet ska ha dragit förbi.

– Det mesta har dragit bort österut men det kan fylla på med lite regnskurar som passerar av och till under dagen. Det kommer bli runt 7-8 grader men det kommer nog inte känns så skönt med vindarna, säger Therese Fogman.

Liknande temperaturer väntas på lördagen men med betydligt lugnare vindar. På söndagen väntas dock ny nederbörd.

– Det ser ut att kunna bli regn framåt söndag förmiddag, kanske till och med något snöinslag i Dalsland och inre delarna av Bohuslän, även om det inte är något som kommer lägga sig, säger SMHI:s meteorolog.

LÄS MER: SMHI:s besked: kyla, regn och snö väntas i veckan