Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

SMHI varnar för norskt åskoväder

Efter en rekordvarm sommar börjar det bli hög tid att plocka fram regnstället. SMHI varnar för ett norskt åskoväder som i skrivande stund drar in över Västsverige.
– Fredagen kan bli en av de regnigaste dagarna på hela sommaren, säger Ian Engblom, meteorolog hos Foreca.

Redan på torsdagskvällen väntas ett åskoväder slå mot Västsverige. Och det är bara början på ett oväder som kommer att kulminera under fredagen. SMHI har utfärdat ett klass 1-larm för regn –och för att en sådan ska utfärdas krävs en prognos på minst 35 millimeter regn på tolv timmar.

Enligt SMHI finns det risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare.

– Det är nu under eftermiddagen som det väntas intensifieras. Vet man att man haft problem tidigare med översvämmade källare så är det alltid bra att vara förberedd, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI som även varnar även för åska under torsdagens eftermiddag och kväll.

– Att det kommer bli åska är ganska så sannolikt, sen hur kraftig åskan kommer bli är inte lika lätt att veta. Som det ser ut nu så är det väl inte en jättestor risk för kraftig åska. Det som vi mest tittar på nu är regnmängderna, säger han.

Och det lär bli en minst sagt blöt torsdag och fredag längs västkusten.

"Kan bli en av sommarens regnigaste dagar"

Nuvarande prognos förutspår att regnet kommer slå hårdast mot Bohuslän och Dalsland. Årets hittills regnigaste dag i den västsvenska metropolen var den 12 augusti. Då öste regnet ner – på tolv timmar regnade det 43,7 millimeter, enligt väderinstitutet Foreca.

Norsk kallfront sveper in

Regnovädret har skapats i samband med ett lågtryck utanför norska Lofoten och kommer svepa förbi Västsverige. Efter fredagen kommer det att dra vidare österut, varför lördagen och söndagen enligt Foreca kommer att bjuda på betydligt mindre mängder regn.

– På söndagen är det ganska lugnt, då ser det ut att mest bli enstaka skurar och solen kan titta fram en del också.

Har du några bra tips på helgaktiviteter som passar i regnet?

– Nej, jag vet inte riktigt. Jag passar nog på den. Själv brukar jag väl sitta och läsa, det är aldrig fel med en god bok, säger Ian Engblom.