Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Efter stormen Dennis var stora delar av Uddevalla översvämmade. Bild: Lasse Edwartz

SMHI varnar för nya översvämningar

Ett nytt oväder med friska vindar och kraftig nederbörd har dragit in över Bohuslän. Nu har SMHI utfärdat klass 2-varning för höga vattenflöden. Samtidigt är det så pass milt att den meteorologiska våren har kommit till Bohuslän – men snö kan komma redan nästa vecka.

På torsdagen har ett nytt oväder dragit in över Bohuslän med friska vindar runt 15 meter per sekund och mycket nederbörd.

– Det är närmast kusten som det är blåsigast och stationerna där visar nu på 15 meter per sekund. Man kan räkna med att det blir blåsigt under resten av torsdagen och in på natten, på fredagen tilltar vinden igen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

LÄS MER: Översvämningen i Uddevalla

Varnar för höga vattenflöden

I samband med blåsten kommer mycket regn och SMHI utfärdade vid lunchtid på torsdagen en klass 2-varning som gäller tills vidare.

– Vi har haft mycket regn som kommit, sjöarna är fulla och mycket vatten är på väg, säger Sara-Sofia Asp, hydrolog vid SMHI.

Vad gäller havsvattennivåerna som orsakade kraftiga översvämningar längs Bohuskusten tidigare i veckan finns nu inga varningar från SMHI. De delar av Bohuslän som berörs av de aktuella varningarna är Säveån och Göta Älv.

Men mycket nederbörd väntas och sent på torsdagseftermiddagen körde en lastbil in i ett broräcke i Dingle efter att den fått vattenplaning.

LÄS MER: Lastbil fick vattenplaning – körde in i broräcke

Våren är har kommit till Bohuslän

Samtidigt är temperaturerna så pass milda och har varit det de senaste sju dygnen – att SMHI under fredagen bekräftade att Bohuslän nu har en meteorologisk vår.

– Våren har kommit till Bohuslän, säger Sandra Fyrstedt meteorolog på SMHI.

Tekniskt sett har det sjunde dygnet fullgjorts ikväll men enligt meteorologen så kommer temperaturerna inte att sjunka och det går därför med säkerhet att säga att våren är här. Men lyckan blir dock kortvarig då snö kan ligga på backen redan nästa vecka.

Men innan dess kommer fler oväder att fortsätta härja över Bohuslän. Enligt SMHI:s prognos drar nya hårda vindar in över området och det kan bli aktuellt med nya vädervarningar.

– Nytt nederbördsområde förs in under lördagen och det kan vara ihållande regn i samband med det. Senare på lördagen tilltar vinden och det kan till och med röra sig om mycket hårda vindar över Bohuslän. Enligt prognosen kan det hålla i sig in på söndagen med kraftiga vindbyar, säger Alexandra Ohlsson.