Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SMHI-varning för mycket hårda vindbyar – tåg inställda

Vindbyar på upp till mellan 21 och 24 sekundmeter befaras dra in över Västsverige under natten mot tisdag, och all tågtrafik mellan Uddevalla och Strömstad har ställts in. SMHI har även utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar.

Redan under söndagen gick SMHI ut med en vädervarning för västkusten. Natten mot tisdag väntas blåsten dra in som värst, med vindbyarna på upp till 24 meter per sekund. Men redan under måndagen märktes mycket hårda vindbyar märkas av i hela Bohuslän.

– Vi har ett lågtryck ute på Norska havet som rör sig åt nordost. I samband med detta väntas det bli blåsigt väder över hela Sverige och det kommer upp till varningsnivå i Bohuslän, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

All tågtrafik mellan Uddevalla och Strömstad är inställd från 05.20 på måndagsmorgonen och ett drygt dygn framåt. De flesta avgångarna har ersatts med buss, meddelar Västtrafik.

Flera översvämningar i området

På flera platser i Bohuslän har vädret ställt till med översvämningar under måndagen. Under tidiga kvällen drabbades butiken Rotan vid korsningen i Rotviksbro utanför Uddevalla när vatten rann in i butiken.

– Vi håller på att pumpa för fullt. Vattnet ska egentligen ledas ut i bäcken men när det kommer så pass mycket på en gång orkar golvbrunnarna inte med, berättar Karl Knutsson som arbetar i butiken.

I en video som en läsare delat med sig av syns de vattenfyllda gångarna i butiken.

Strax efter klockan 18 på måndagen larmades räddningstjänsten också till en industrifastighet i Lysekil där det läckt in vatten. En timme senare var räddningstjänsten fortfarande kvar på platsen, och arbetade för att försöka tömma byggnaden på vatten.

– Vi är på plats och pumpar. Det är en hel del vatten och vi vet varken var det har runnit in eller när vi kommer att vara klara, sade Mona Hedman, inre befäl, strax efter klockan 19 på måndagen.

Uddevallabron fortsatt öppen

Att SMHI varnar för mycket hårda vindar brukar betyda att trafiken leds om från Uddevallabron. Trafikverket varnade redan under morgontimmarna för hårda vindar på bron, vilket även kom att omfatta Tjörnbron vid lunchtid.

Men trafiken över bron behövde under måndagen aldrig stängas av, uppgav Mikael Bäckström, vägtrafikledare vid Trafikverket, vid 19-tiden.

I stället sänkte man hastigheten till 70 kilometer i timmen, från tidiga morgonen, men vid 17-tiden kunde hastigheten släppas på som normalt igen.

– Det har stabiliserats runt 14 sekundmeter, efter att som värst ha varit uppe på 22. Vi ska ha möte med SMHI under kvällen men just nu har vi inga begränsningar på bron, säger Bäckström.

Hög beredskap

Räddningstjänsten i Bohuslän är medveten om vilka områden som generellt brukar drabbas av översvämningar när vädret är hårt.

Bastiongatan i Uddevalla och hamnen i Henån är två ställen som ofta svämmar över. Enligt räddningstjänsten är bemanningen i full styrka och väderutvecklingen följs.

– Det som är svårt med exempelvis Bastionsgatan är att vi inte kan pumpa tillbaka havet men vi är full bemanningsstyrka och redo att rycka ut oavsett vilken typ av larm, säger inre befäl Mona Hedman.

Träd orsakade strömavbrott

Vid 06.30-tiden på måndagen blev flera hushåll i Lysekils kommun utan ström när ett träd blåste ner och föll över en högspänningsledning.

Enligt Leva som förser kommunen med el- och vatten så var det Lyse, Alsbäck och Brandserödsområdet som påverkades av elavbrottet.

Även i Ljungskile föll ett träd som och ställde till med besvär. Enligt SOS larmades räddningstjänsten strax efter klockan 09.00 till Grinnerödsområdet efter att en mindre väg blockerats.

Likaså på väg 765 från Vräland till Gäddestala på Orust där ett träd fallit i höjd med Barttorp strax efter klockan 13.00.

Trafiken på Uddevallabron var öppen under måndagen, men ovädret kan bli värre under kvällen och natten. Bild: Matilda Spetz
Trafiken på Uddevallabron var öppen under måndagen, men ovädret kan bli värre under kvällen och natten. Bild: Matilda Spetz

Resterna från amerikansk orkan

Blåsten är resterna av orkanen Zeta som under veckan orsakat minst sex dödsfall i sydöstra USA under senaste veckan.

– Resterna av den har bakats ihop med ett lågtryck. Resterna av energin från den orkanen gör att det blir blåsigt, säger Moa Hallberg.

Varningen gäller under natten till tisdag, men enligt SMHI kommer blåsten hålla i sig även en bit in i veckan.

– Det är fortsatt blåsigt även på tisdag och in under veckan, men då är det inte varningsnivå. Det är blåsigast på måndag, men det blir inte vindstilla efteråt. Det blir lite småblåsigt, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Barnfamiljer trotsade vädret

På en grusplan nära Agnebergshallen spelade familjen Brink fotboll i regnet på måndagseftermiddagen, mellan stora vattenpölar. Regnet tilltar snart igen efter ett litet uppehåll, och kring klockan 15.30 öser det ner.

–Det var de som ville gå ut idag, inte jag säger mamma Natalie Brink och pekar mot sönerna Philip och Charlie som bytt fotbollen mot att hoppa i vattenpölarna.

En kilometer bort, på en lekplats nära Parkgatan sitter tvååriga Vilgot och ritar mönster i sandlådan.

–Han gillar regn och vattenpölar men tycker inte om när vinden piskar i ansiktet, berättar mamma Veronica Bränfeldt.

Familjen har rustat sig med regnkläder och stövlar för de är ute minst en gång per dag.

– Vilgot ska inte behöva sitta inne och ha tråkigt bara för att vi inte vill gå ut, säger Veronica Bränfeldt.