Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smittan ökar i Bohuslän – störst ökning i Uddevalla

Under den senaste veckan har smittspridningen ökat i Västra Götaland och i Bohusläningens bevakningskommuner. Flest nya fall rapporterades i Uddevalla. Samtidigt meddelar regeringen att rekommendationerna kring distansundervisningen upphör efter den 1 april.

Under vecka elva rapporterades totalt 6 152 fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen. Det innebär en ökning med 17 procent i regionen, jämfört med föregående vecka.

I Bohusläningens bevakningsområde ökade förekomsten av nya fall i flera kommuner. Under vecka elva bekräftades sammanlagt 310 nya fall av covid-19 i kommunerna, vilket är en ökning med 25 fall jämfört med de 285 bekräftade fallen under vecka tio.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren vädjar: Inga stora påskfiranden

Smittan ökade mest i Uddevalla

Antal bekräftade fall av covid-19 vecka 11 (förändring jämfört med vecka 10 inom parentes)

Uddevalla: 142 (+26)

Färgelanda: 34 (+18)

Lysekil: 10 (-1)

Munkedal: 22 (+3)

Orust: 50 (-18)

Sotenäs: 17 (-7)

Strömstad: 18 (-1)

Tanum: 17 (+5)

Källa: Västra Götalandsregionen

Uddevalla kommun har ökat mest under den senaste veckan med 142 nya bekräftade fall under vecka 11. Även i Färgelanda ökade smittan med 34 nya bekräftade fall, vilket är 18 fler än föregående vecka. Smittan minskade som mest i Ourst med 18 färre bekräftade fall än veckan innan.

Antal fall per 10 000 invånare per kommun (förändring jämfört med föregående vecka inom parentes)

Uddevalla: 25 (+5)

Färgelanda: 51 (+27)

Lysekil: 7 (-1)

Munkedal: 21 (+3)

Orust: 33 (-12)

Sotenäs: 19 (-7)

Strömstad: 14 (+-0)

Tanum: 13 (+4)

Källa: Västra Götalandsregionen

I Färgelanda ökade antalet fall per 10 000 invånare som mest, till 51 fall per 10 000 invånare – vilket är mer än en dubblerad incidens jämfört med föregående vecka. I Orust minskade antalet fall per 10 000 invånare som mest till 33 fall per 10 000 invånare, medan incidensen i Strömstad är oförändrad.

Smittan ökar i samtliga skolåldrar

Smittan ökar även bland barn och ungdomar i samtliga skolåldrar. Som mest ökade smittspridningen med en tredjedel bland barn i högstadieåldern.

Antal fall per vecka i olika skolåldrar (förändring jämfört med föregående vecka inom parentes)

Gymnasiet: 262 nya fall (+71)

Högstadiet: 300 nya fall (+111)

Mellanstadiet: 303 nya fall (+19)

Lågstadiet: 201 nya fall (+55)

Trots att smittspridningen ökar bland skolever meddelade Folkhälsomyndigheten idag att rekommendationerna om att undervisningen i gymnasieskolan ska bedrivas som en blandning av distansundervisning och närundervisning inte förlängs efter den 1 april.

– Vårterminen är snart inne i sitt sista skede och skolarbetet är högt prioriterat. Därför är det rimligt att regionala och lokala förutsättningar i än högre utsträckning avgör om fjärr- eller distansundervisning måste bedrivas framöver, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Brittisk varianten dominerar regionen

Under onsdagen förklarade smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg att en bidragande orsak till regionens höga smittspridning kan vara utbredningen av den brittiska varianten av coronaviruset.

– Den är mer smittsam och och dominerar helt klart i vår region numera, säger Thomas Wahlberg.

Därför utfärdas nu restriktioner inför påsken: Umgås bara med dina närmaste, träffa så få som möjligt och avstå onödiga resor.

– Det måste man ha med sig nu när vi går in i påskhelgen. Vi är vana vid att fira många tillsammans, kanske med olika sällskap olika dagar. Det kan vi inte göra nu, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Fakta: Regionala rekommendationer Västra Götaland

• Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar.

• Du bör undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel.

• Avstå helst från icke nödvändiga resor. Men om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Du bör använda engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, alltid i rusningstrafik (kl. 7–9 och kl. 16–18) men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.

• Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.

• Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan.

• Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.